Page 144 - ATHENS RIVIERA JOURNAL
P. 144
ATHENS RIVIERA JOURNAL
gourmet getaway
βρισκεται στην απομακρυσμένη περιοχή του
Spangereid στη Νορβηγία και αυτό το εστιατόριο-
Unveiling dishes that
are as breathtaking αρχιτεκτονικό αριστούργημα βυθίζεται 5,5
as the ocean itself, μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
each bite reveals a προσφέροντας στους επισκέπτες μια καθηλωτική
surprising harmony of θέα του ωκεανού μέσα από έναν τεράστιο διαφανή
flavors and artistry. τοίχο. Το Under προσελκύει επισκέπτες από όλο τον
Αποκαλύπτοντας
πιάτα που είναι τόσο κόσμο, που μαγεύονται από τη μοναδική του σύλληψη
εντυπωσιακά όσο και τη δραματική αλληλεπίδραση των θαλάσσιων
και ο ίδιος ο ωκεα- ρευμάτων και της ζωής του βυθού. Eπίτευγμα
νός, κάθε μπουκιά σχεδίασης και μηχανικής, θυμίζει ένα μονολιθικό
κρύβει μια απρόσμε- διαστημόπλοιο που έχει μισο-βυθιστεί στη θάλασσα.
νη αρμονία γεύσεων
και τέχνης. Η τοποθεσία επιλέχθηκε συγκεκριμένα για το έντονο
και δυναμικό περιβάλλον της, όπου συγκρούονται
αντίθετα ρεύματα από την ανατολή και τη δύση της
Σκανδιναβικής χερσονήσου. Το αποτέλεσμα είναι
μια εμπειρία δείπνου που είναι ταυτόχρονα γαλήνια
και συναρπαστική, με τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις
της θάλασσας να προσθέτουν στην ατμόσφαιρα. Η
φιλοσοφία του εστιατορίου βασίζεται βαθιά στη
βιωσιμότητα και στη στενή σχέση με το περιβάλλον.
Το μενού του δίνει έμφαση σε τοπικούς θαλάσσιους
πόρους, όπως φύκια, οστρακοειδή και λιγότερο
γνωστά είδη ψαριών, αξιοποιώντας υλικά που συχνά
WHERE THE SEA SETS παραβλέπονται. Συστατικά που συλλέγονται, όπως
THE TABLE. φύκια, σαλιγκάρια και ακόμα και μικροοργανισμοί
από βότσαλα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πιάτα,
ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΘΑΛΑΣΣΑ συνδέοντας τους επισκέπτες με το περιβάλλον με
έναν απτό τρόπο. Η χρήση εποχικών και τοπικών
ΣΤΡΏΝΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. υλικών ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
και υποστηρίζει την ισορροπία του θαλάσσιου
οικοσυστήματος. Η αισθητική και η παρουσίαση
του φαγητού αντλούν έμπνευση από την τραχιά
ακτογραμμή της Νορβηγίας. Τα πιάτα θυμίζουν τη
φυσική ομορφιά της περιοχής, ενσωματώνοντας
στοιχεία και υφές που θυμίζουν θάλασσα. Οι
γεύσεις συμπληρώνονται από καινοτόμες τεχνικές,
που συνδυάζουν παραδοσιακά υλικά με νέους και
εκπληκτικούς τρόπους. Για παράδειγμα, στοιχεία
όπως γλάσο από φύκια, ψημένο koji και ψωμί από
φλοιό πεύκου καταδεικνύουν τη δημιουργικότητα
και την αφοσίωση που διέπουν την εμπειρία του
δείπνου. Το Under δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο·
λειτουργεί ως πλατφόρμα για θαλάσσια έρευνα
και ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Φέρνει
στο προσκήνιο τη σημασία της οικολογικής
ισορροπίας και της υπεύθυνης κατανάλωσης,
ενώ προσφέρει ένα εκπληκτικό περιβάλλον για
υψηλή γαστρονομία. Σχεδιασμένο από το διάσημο
αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, το εγχείρημα
είναι απόδειξη της ανθρώπινης ευφυΐας και της
αρμονικής ενσωμάτωσης σχεδιασμού, φύσης και
τέχνης. Το Under αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για
τη Νορβηγία, αλλά και για τη διεθνή γαστρονομική
σκηνή, προσφέροντας έναν απαράμιλλο συνδυασμό
καινοτομίας και περιβαλλοντικής συνείδησης.
145