Page 145 - ATHENS RIVIERA JOURNAL
P. 145

ATHENS RIVIERA JOURNAL
 gourmet getaway






                                                                                                       βρισκεται στην απομακρυσμένη περιοχή του
                                                                                                       Spangereid στη Νορβηγία και αυτό το εστιατόριο-
 Unveiling dishes that
 are as breathtaking                                                                                   αρχιτεκτονικό αριστούργημα βυθίζεται 5,5
 as the ocean itself,                                                                                  μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
 each bite reveals a                                                                                   προσφέροντας στους επισκέπτες μια καθηλωτική
 surprising harmony of                                                                                 θέα του ωκεανού μέσα από έναν τεράστιο διαφανή
 flavors and artistry.                                                                                 τοίχο. Το Under προσελκύει επισκέπτες από όλο τον
 Αποκαλύπτοντας
 πιάτα που είναι τόσο                                                                                  κόσμο, που μαγεύονται από τη μοναδική του σύλληψη
 εντυπωσιακά όσο                                                                                       και τη δραματική αλληλεπίδραση των θαλάσσιων
 και ο ίδιος ο ωκεα-                                                                                   ρευμάτων και της ζωής του βυθού. Eπίτευγμα
 νός, κάθε μπουκιά                                                                                     σχεδίασης και μηχανικής, θυμίζει ένα μονολιθικό
 κρύβει μια απρόσμε-                                                                                   διαστημόπλοιο που έχει μισο-βυθιστεί στη θάλασσα.
 νη αρμονία γεύσεων
 και τέχνης.                                                                                           Η τοποθεσία επιλέχθηκε συγκεκριμένα για το έντονο
                                                                                                       και δυναμικό περιβάλλον της, όπου συγκρούονται
                                                                                                       αντίθετα ρεύματα από την ανατολή και τη δύση της
                                                                                                       Σκανδιναβικής χερσονήσου. Το αποτέλεσμα είναι
                                                                                                       μια εμπειρία δείπνου που είναι ταυτόχρονα γαλήνια
                                                                                                       και συναρπαστική, με τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις
                                                                                                       της θάλασσας να προσθέτουν στην ατμόσφαιρα. Η
                                                                                                       φιλοσοφία του εστιατορίου βασίζεται βαθιά στη
                                                                                                       βιωσιμότητα και στη στενή σχέση με το περιβάλλον.
                                                                                                       Το μενού του δίνει έμφαση σε τοπικούς θαλάσσιους
                                                                                                       πόρους, όπως φύκια, οστρακοειδή και λιγότερο
                                                                                                       γνωστά είδη ψαριών, αξιοποιώντας υλικά που συχνά
                                 WHERE THE SEA SETS                                                    παραβλέπονται. Συστατικά που συλλέγονται, όπως

                                THE TABLE.                                                             φύκια, σαλιγκάρια και ακόμα και μικροοργανισμοί
                                                                                                       από βότσαλα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πιάτα,
                                ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΘΑΛΑΣΣΑ                                                     συνδέοντας τους επισκέπτες με το περιβάλλον με
                                                                                                       έναν απτό τρόπο. Η χρήση εποχικών και τοπικών
                                ΣΤΡΏΝΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.                                                    υλικών ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
                                                                                                       και υποστηρίζει την ισορροπία του θαλάσσιου
                                                                                                       οικοσυστήματος. Η αισθητική και η παρουσίαση
                                                                                                       του φαγητού αντλούν έμπνευση από την τραχιά
                                                                                                       ακτογραμμή της Νορβηγίας. Τα πιάτα θυμίζουν τη
                                                                                                       φυσική ομορφιά της περιοχής, ενσωματώνοντας
                                                                                                       στοιχεία και υφές που θυμίζουν θάλασσα. Οι
                                                                                                       γεύσεις συμπληρώνονται από καινοτόμες τεχνικές,
                                                                                                       που συνδυάζουν παραδοσιακά υλικά με νέους και
                                                                                                       εκπληκτικούς τρόπους. Για παράδειγμα, στοιχεία
                                                                                                       όπως γλάσο από φύκια, ψημένο koji και ψωμί από
                                                                                                       φλοιό πεύκου καταδεικνύουν τη δημιουργικότητα
                                                                                                       και την αφοσίωση που διέπουν την εμπειρία του
                                                                                                       δείπνου. Το Under δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο·
                                                                                                       λειτουργεί ως πλατφόρμα για θαλάσσια έρευνα
                                                                                                       και ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Φέρνει
                                                                                                       στο προσκήνιο τη σημασία της οικολογικής
                                                                                                       ισορροπίας και της υπεύθυνης κατανάλωσης,
                                                                                                       ενώ προσφέρει ένα εκπληκτικό περιβάλλον για
                                                                                                       υψηλή γαστρονομία. Σχεδιασμένο από το διάσημο
                                                                                                       αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, το εγχείρημα
                                                                                                       είναι απόδειξη της ανθρώπινης ευφυΐας και της
                                                                                                       αρμονικής ενσωμάτωσης σχεδιασμού, φύσης και
                                                                                                       τέχνης. Το Under αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για
                                                                                                       τη Νορβηγία, αλλά και για τη διεθνή γαστρονομική
                                                                                                       σκηνή, προσφέροντας έναν απαράμιλλο συνδυασμό
                                                                                                       καινοτομίας και περιβαλλοντικής συνείδησης. 




                                                                               145
   140   141   142   143   144   145   146   147   148