Page 87 - BLUE INK 2017
P. 87

Blue Fine Dining






 Best of chef


 From local recipes made with
 pure cretan olive oil to exquisite
 dishes from the Mediterranean
 creative cuisine, blue culinary
 choices are endless.

 Από τις τοπικές συνταγές
 με αγνό κρητικό ελαιόλαδο
 μέχρι τα υπέροχα πιάτα της
 δημιουργικής μεσογειακής
 κουζίνας, οι blue γευστικές
 επιλογές δεν έχουν τέλος.




 Fish with Okras and Tomato
 (Top choice from Terpsis cretan restaurant, Minos beach art hotel)
 Ingredients:
 • 750 fresh fish (sea bass, grouper or cod) •30 gr dill • 1 kg okras
 • 2 medium red onions • 3 spring onions • 5 tomatoes • 30gr tomato paste
 • 50gr extra virgin olive oil • salt-pepper

 Fine-chop dill, red onions as well as spring onions. Cut fresh tomatoes
 into cubes. In a casserole pour the olive oil and sweat the onions in me-
 dium heat until they get a golden color. Add okras, then the dill and stir.
 Pour in the tomato cubes and the tomato paste, season with salt and
 pepper, stir and let boil for 5 minutes. Add the fish fillets with the skin
 facing you. Cover the casserole and simmer for 15 to 20 minutes. Serve
 with a piece of feta cheese.

 Ψάρι με μπάμιες και φρέσκια ντομάτα  Yellow Lentil Fava Beans with Octopus  Φάβα με χταπόδι
 (Επιλογή από το εστιατόριο Τέρψη του Minos Beach art hotel)   (Top choice from Terpsis cretan restaurant, Minos beach art hotel)   (Επιλογή από το εστιατόριο Τέρψη του Minos Beach art hotel)
 Υλικά:
 • 750 γρ φρέσκο ψάρι (λαβράκι, σφυρίδα ή μπακαλιάρος) • 30 γρ άνηθος   Ιngredients:  Υλικά:
 • 1 κιλό μπάμιες • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια   • ½ kg fava • 1kg octopus • 2 spring onions • extra virgin olive oil   • ½ κ. φάβα • 1 κ. χταπόδι • 2 κρεμμυδάκια φρέσκια • έξτρα παρθένο
 • 5 ντομάτες • 30 γρ πελτές ντομάτας • 50 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο   • vinegar • salt pepper • oregano • bayleaves  • ελαιόλαδο • ξύδι • αλάτι - πιπέρι • φύλλα δάφνης
 • αλάτι-πιπέρι
                    Boil the octopus with 3 spoons of vinegar and 3 bayleaves till it   Βράζουμε το χταπόδι με 3 κουταλιές της σούπας ξύδι και 3
 Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Κόβουμε   gets tender. Cut the boiled legs of the octopus and marinate with   φύλλα δάφνης μέχρι να μαλακώσει. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα
 σε κύβους τις ντομάτες. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και   olive oil, vinegar and oregano. Pour olive oil into a casserole and   μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, ξύδι και ρίγανη. Ρίχνουμε ελαιόλαδο
 σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια μέχρι να «ιδρώσουν» σε μέτρια φωτιά   the fava beans, stir and add 1lt boiled water. Stir and let boil until   μέσα σε μια κατσαρόλα και τη φάβα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε
 και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε τις μπάμιες,   the fava becomes soft. Add water if necessary. When fava is ready,   1 λίτρο βρασμένο νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει
 μετά τον άνηθο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τους κύβους της ντομάτας   mash the beans, and add olive oil until it gets a puree texture.   μέχρι η φάβα να μαλακώσει. Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί.
 και τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν   Serve the fava, top with fine chopped spring onions, a little amount   Όταν η φάβα μαγειρευτεί, πολτοποιούμε και προσθέτουμε
 μια βράση για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού με το δέρμα   of olive oil and finally add the marinated octopus.  ελαιόλαδο. Σερβίρουμε, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα
 τους προς τα πάνω. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για   κρεμμυδάκια και ελάχιστο ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε το
 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε με ένα κομμάτι τυρί φέτα.                  μαριναρισμένο πλοκάμι από το χταπόδι.



                                                                                                                            87
 Blue       Ink                                                                                                        Blue       Ink
 86
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92