Page 87 - BLUE INK 2017
P. 87
Blue Fine Dining
Best of chef
From local recipes made with
pure cretan olive oil to exquisite
dishes from the Mediterranean
creative cuisine, blue culinary
choices are endless.
Από τις τοπικές συνταγές
με αγνό κρητικό ελαιόλαδο
μέχρι τα υπέροχα πιάτα της
δημιουργικής μεσογειακής
κουζίνας, οι blue γευστικές
επιλογές δεν έχουν τέλος.
Fish with Okras and Tomato
(Top choice from Terpsis cretan restaurant, Minos beach art hotel)
Ingredients:
• 750 fresh fish (sea bass, grouper or cod) •30 gr dill • 1 kg okras
• 2 medium red onions • 3 spring onions • 5 tomatoes • 30gr tomato paste
• 50gr extra virgin olive oil • salt-pepper
Fine-chop dill, red onions as well as spring onions. Cut fresh tomatoes
into cubes. In a casserole pour the olive oil and sweat the onions in me-
dium heat until they get a golden color. Add okras, then the dill and stir.
Pour in the tomato cubes and the tomato paste, season with salt and
pepper, stir and let boil for 5 minutes. Add the fish fillets with the skin
facing you. Cover the casserole and simmer for 15 to 20 minutes. Serve
with a piece of feta cheese.
Ψάρι με μπάμιες και φρέσκια ντομάτα Yellow Lentil Fava Beans with Octopus Φάβα με χταπόδι
(Επιλογή από το εστιατόριο Τέρψη του Minos Beach art hotel) (Top choice from Terpsis cretan restaurant, Minos beach art hotel) (Επιλογή από το εστιατόριο Τέρψη του Minos Beach art hotel)
Υλικά:
• 750 γρ φρέσκο ψάρι (λαβράκι, σφυρίδα ή μπακαλιάρος) • 30 γρ άνηθος Ιngredients: Υλικά:
• 1 κιλό μπάμιες • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια • ½ kg fava • 1kg octopus • 2 spring onions • extra virgin olive oil • ½ κ. φάβα • 1 κ. χταπόδι • 2 κρεμμυδάκια φρέσκια • έξτρα παρθένο
• 5 ντομάτες • 30 γρ πελτές ντομάτας • 50 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • vinegar • salt pepper • oregano • bayleaves • ελαιόλαδο • ξύδι • αλάτι - πιπέρι • φύλλα δάφνης
• αλάτι-πιπέρι
Boil the octopus with 3 spoons of vinegar and 3 bayleaves till it Βράζουμε το χταπόδι με 3 κουταλιές της σούπας ξύδι και 3
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Κόβουμε gets tender. Cut the boiled legs of the octopus and marinate with φύλλα δάφνης μέχρι να μαλακώσει. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα
σε κύβους τις ντομάτες. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και olive oil, vinegar and oregano. Pour olive oil into a casserole and μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, ξύδι και ρίγανη. Ρίχνουμε ελαιόλαδο
σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια μέχρι να «ιδρώσουν» σε μέτρια φωτιά the fava beans, stir and add 1lt boiled water. Stir and let boil until μέσα σε μια κατσαρόλα και τη φάβα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε
και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε τις μπάμιες, the fava becomes soft. Add water if necessary. When fava is ready, 1 λίτρο βρασμένο νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει
μετά τον άνηθο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τους κύβους της ντομάτας mash the beans, and add olive oil until it gets a puree texture. μέχρι η φάβα να μαλακώσει. Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί.
και τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν Serve the fava, top with fine chopped spring onions, a little amount Όταν η φάβα μαγειρευτεί, πολτοποιούμε και προσθέτουμε
μια βράση για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού με το δέρμα of olive oil and finally add the marinated octopus. ελαιόλαδο. Σερβίρουμε, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα
τους προς τα πάνω. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για κρεμμυδάκια και ελάχιστο ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε το
15-20 λεπτά. Σερβίρουμε με ένα κομμάτι τυρί φέτα. μαριναρισμένο πλοκάμι από το χταπόδι.
87
Blue Ink Blue Ink
86