Page 93 - MY LIFE IASO GROUP
P. 93

my   child



              T      α τελευταία χρόνια, η κατα-                               υπερδιαγιγνώσκονται τα τελευταία χρόνια
                     νάλωση ροφημάτων, υποκα-
                                                                               και για τις οποίες τέτοια ροφήματα συχνά
                                                                               χρησιμοποιούνται, είναι πολύ μικρότερη
                     τάστατων γάλακτος φυτικής
                     προέλευσης, αποτελεί συχνό   Ασπασία Αγγελακοπούλου-Πολυζώη,    από τη διαφαίνουσα, με αποτέλεσμα την
            φαινόμενο, είτε λόγω οικολογικών, πολι-  ΜΒΒChir, MA, MRCPCH, PhD   υπερβολική χρήση τέτοιων ροφημάτων
            τισμικών ή κοινωνικών πεποιθήσεων είτε   Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος,   χωρίς αποδεδειγμένη ιατρική ένδειξη. Η
                                                    Συνεργάτης ΙΑΣΩ Παίδων
            λόγω ιατρικών αναγκών. Δυστυχώς, όμως,                             διάγνωση οποιασδήποτε τροφικής αλλερ-
            λόγω της πληθώρας τέτοιων σκευασμάτων                              γίας πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικά
            στην αγορά και συχνά λόγω της κατανά-  σιδήρου) έως και τοξικότητα, όπως π.χ.   εκπαιδευμένους παιδο-γαστρεντερολόγους,
            λωσης τους χωρίς ιατρική καθοδήγηση,   λόγω υψηλής περιεκτικότητας φυτο-  σε συνεργασία με παιδο-αλλεργιολόγους
            οι γονείς πέφτουν άθελά τους σε παγίδες,   οιστρογόνων στα ροφήματα με βάση τη   και διατροφολόγους. Κατά συνέπεια, η
            στην προσπάθειά τους να προσφέρουν   σόγια, αρσενικού σε ροφήματα ρυζιού   μερική ή ολική κατανάλωση ροφημάτων
            στα παιδιά ροφήματα που λανθασμένα   και μαγγανίου σε ροφήματα ρυζιού και   φυτικής προέλευσης από παιδιά θα πρέπει
            θεωρούνται λιγότερο επεξεργασμένα   σόγιας. Επιπλέον, η πρωτεϊνική αξία των   να παρακολουθείται τακτικά από ειδικούς,
 Μετά τους   και μεγαλύτερης διατροφικής αξίας από   φυτικών σκευασμάτων είναι σημαντικά   προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές
 12 μήνες, η κατανάλωση   τα καθιερωμένα προϊόντα γάλακτος   υποδεέστερη αυτής του αγελαδινού   αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και
 2-3 μερίδων
 γαλακτοκομικών την ημέρα   αγελαδινής προέλευσης.  γάλακτος, με περιεκτικότητα πρωτεΐνης   την υγεία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 θεωρείται απαραίτητη για   Η αξία του γάλακτος στην παιδική διατροφή   8 g/240 ml (ισοδύναμο ενός ποτηριού)   Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπα-
 το αναπτυσσόμενο παιδί,
 κυρίως ως πηγή   είναι αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με τις   αγελαδινού γάλακτος και 0-1 g/240 ml   τολογίας και Διατροφής (ESPGHAN)
 πρωτεϊνών.  κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου   σε ροφήματα καρύδας ή ρυζιού. Είναι   έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για
            Οργανισμού Υγείας (WHO), ο μητρικός   σημαντικό να αναφερθεί ότι, για λόγους   τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της
            θηλασμός αποτελεί την πολυτιμότερη πηγή   ευληπτότητας και γεύσης, τα ροφήματα   πιθανής αλλεργίας στην πρωτεΐνη του
            διατροφής για τους πρώτους 6-12 μήνες   αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε   αγελαδινού γάλακτος στα βρέφη και τα
            της ζωής. Σε περιπτώσεις που αυτός δεν   σάκχαρα (μέχρι και 35 g/240 ml, σε αντί-  παιδιά, οι οποίες περιλαμβάνουν γάλατα
            είναι εφικτός, γάλατα πρώτης και δεύτερης   θεση με 13 g/240 ml στο αγελαδινό γάλα),   υδρολυμένης πρωτεΐνης αγελαδινού
            βρεφικής ηλικίας, παρασκευασμένα με   αυξάνοντας το θερμιδικό τους αποτύπωμα.   γάλακτος ή στοιχειακά γάλατα και όχι
            βάση το αγελαδινό γάλα, είναι εξίσου κατάλ-  Τέλος, η προσθήκη σταθεροποιητών, όπως   φυτικά σκευάσματα. Με άλλα λόγια, η
            ληλα για την κάλυψη των θρεπτικών και   κόμμι χαρουπιού, στα φυτικά ροφήματα   υποαλλεργική δράση αυτών των ροφη-
            θερμιδικών αναγκών του  βρέφους. Μετά   δύναται να προκαλέσει γαστρεντερικές   μάτων είναι αμφίβολη και σε ορισμένες
            τους 12 μήνες, η κατανάλωση 2-3 μερίδων   διαταραχές, κυρίως στα μικρά παιδιά.  περιπτώσεις, όπως στα σκευάσματα
            γαλακτοκομικών την ημέρα θεωρείται   Η επίπτωση των τροφικών αλλεργιών ή   σόγιας, υπάρχει πιθανότητα επιδείνωσης
            απαραίτητη για το αναπτυσσόμενο παιδί,   δυσανεξιών (με κυριότερη αυτή στην πρω-  της αλλεργίας, λόγω διασταυρούμενης
            κυρίως ως πηγή πρωτεϊνών.         τεΐνη του αγελαδινού γάλακτος), οι οποίες   αντιδραστικότητας της πρωτεΐνης σόγιας
            Ως γάλα ή γαλακτοκομικό προϊόν ορίζεται                            με την αγελαδινή πρωτεΐνη.
            οποιοδήποτε προϊόν έχει ως πηγή προέλευ-                           Συμπερασματικά, τα φυτικά ροφήματα
            σης το αγελαδινό γάλα και έχει θρεπτική                            θεωρούνται ακατάλληλα υποκατάστατα
            σύσταση ισάξια με το αγελαδινό γάλα. Σε                            του μητρικού γάλακτος, των βρεφικών
            αντίθεση, τα ροφήματα φυτικής προέλευ-                             γαλάτων και του αγελαδινού γάλακτος
            σης (π.χ. ρυζιού, αμυγδάλου, καρύδας,                              στα πρώτα χρόνια της ζωής. Αυτό οφεί-
            βρώμης, σόγιας, κάσιους, λιναρόσπορου),                            λεται στη μη προβλεπόμενη και συνήθως
 Ροφήματα φυτικής προέλευσης στην  παρ’ όλο που προωθούνται διαφημιστικά   ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ   χαμηλή περιεκτικότητά τους σε ωφέλιμα
                                                  «H ΜΕΡΙΚΗ 'Η ΟΛΙΚΗ
                                                     ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
                                                                               λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, λακτόζη και
            με την ονομασία γάλα, υπονοώντας ότι
            είναι θρεπτικά ισάξια του αγελαδινού,
                                                                               ιχνοστοιχεία. Η αποκλειστική κατανά-
 παιδική διατροφή  αποτελούν ροφήματα μη ελεγχόμενης   ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ     λωσή τους αντενδείκνυται σε παιδιά και
                                                   ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ
                                                                               βρέφη, ενώ η μερική κατανάλωσή τους
            από διεθνείς κανονισμούς σύστασης. Ως
                                                   ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ
            αποτέλεσμα, η περιεκτικότητά τους σε
                                                                               συστηματικός έλεγχος της παραγωγής και
            σάκχαρα, αλάτι, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία   ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ,   απαιτεί διαιτολογική παρακολούθηση. Ο
 ΠΟΣΟ ΑΘΩΑ ΕΙΝΑΙ;   είναι αμφίβολη και συχνά σε σημαντική   ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ     σύστασης των σκευασμάτων αυτών, η ορθή
                                                     ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ
            απόκλιση από το αγελαδινό γάλα και
                                                                               και ακριβής ονομασία των συστατικών
                                                    ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ
 Ένα επίκαιρο διατροφικό ζήτημα αναλύεται διεξοδικά από την επιστημονική   Photo: Ιstock by Getty Images  φυσικά το μητρικό. Οι επιπτώσεις για   ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ   τους στις ετικέτες τροφίμων, η πλήρης
            την υγεία τόσο των παιδιών όσο και των
                                                                               ενημέρωση των γονέων και η παρακο-
                                                  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ
 ομάδα του ΙΑΣΩ, προκειμένου οι νέοι γονείς να επιλέξουν με ασφάλεια την   ενηλίκων διακυμαίνονται από μερική   ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ»  λούθηση των παιδιών που τα λαμβάνουν
                                                                               αποτελούν καίρια βήματα προς τη σωστή
            ή μηδενική κάλυψη των διατροφικών
 καλύτερη λύση για τα παιδιά τους, χωρίς να επηρεάζονται από τάσεις της εποχής.      αναγκών (κυρίως βιταμινών A, D, C και   και ελεγχόμενη χρήση τους.
 92                                                         93
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98