Page 164 - PRIVATE JOURNAL #1
P. 164

EXPERIENCE — BAR







                                       σ                            πλέον είναι τρία, έχει διαφοροποιηθεί. Τι είναι λοιπόν
                                                                    αυτό που καθιστά τον χώρο μοναδικό; Μα φυσικά
                                                                    η ψυχή του που έχει μείνει απαράλλαχτη, προσκα-
                                                                    λώντας κάθε επισκέπτη που μπορεί να εκτιμήσει τον
                                                                    καλυμμένο με ξύλο χώρο με τα αναμνηστικά που
                                                                    παραπέμπουν στον hemingway, σε ένα ταξίδι όχι
                                                                    μόνο στον χρόνο αλλά, κυρίως, στην ποιότητα της
                                                                    φιλοξενίας, των γεύσεων και της αισθητικής. Και όλα
                                                                    αυτά με το μοναδικό ύφος που διατηρεί και εξελίσ-
                                                                    σει εδώ και 97 χρόνια ένα από τα πιο θρυλικά μπαρ
                                                                    της Ευρώπης. Ο donne κατέληγε στον πρόλογό του
                       στΟ εΜβληΜατικo έργο του hemingway «Για ποιον   γράφοντας πως η απώλεια «...ο θάνατος του κάθε
                       χτυπά η καμπάνα», είχε χρησιμοποιηθεί αντί προλό-  ανθρώπου με λιγοστεύει, γιατί ανήκω στην Ανθρω-
                       γου το ποίημα του John donne «no man is an Island».   πότητα».  Παραφράζοντας,  θα έλεγα ότι η παρουσία
                       «Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του, ένα Νησί   αυτού του μπαρ με μεγεθύνει,  γιατί το hemingway
                       ακέραιο και ξεχωριστό· κάθε άνθρωπος είναι ένα   (όπως και τα έργα του ονοματοδότη του) ανήκει στην
                       κομμάτι της Ηπείρου, ένα κομμάτι της ενδοχώρας...».   ανθρωπότητα. •
                       Με το που περνάς το κατώφλι στο ανακαινισμένο Bar
                       hemingway, που ξανάνοιξε τις πόρτες του για το κοι-
                       νό στις 6 Ιουνίου του 2016 στο ξενοδοχείο the Ritz
                       του Παρισιού,  νιώθεις ενδόμυχα πόσο δίκιο είχε ο
                       donne. Πλησιάζεις στο μπαρ και βλέπεις τον εαυτό
                       σου να παρασύρεται στη δίνη της εκλεπτυσμένης
                       πατίνας του χρόνου και να γίνεται αναπόσπαστο
                       μέρος με την ιστορία του χώρου – που ξεκινάει το
                       1921. Παραγγέλνεις ένα από τα διάσημα cocktails
                       του – το dry martini, το the serendipity (calvados
                       με φρέσκια μέντα, λευκή ζάχαρη, διαυγή χυμό μή-
                       λου που συμπληρώνεται από σαμπάνια Brut) ή το
                       the nautilus που ουσιαστικά αποτελείται από δύο
                       ξεχωριστές ενότητες που συνθέτουν ένα cocktail, με
                       την πρώτη να βασίζεται σε ένα passion fruit από το
                       οποίο έχει αφαιρεθεί το εσωτερικό κι έχει αντικατα-
                       σταθεί από strawberry vodka δικής τους παρασκευής
                       και τη δεύτερη σ’ ένα passion fruit martini. Η γευστι-
                       κή αλλά και αισθητική ολοκλήρωση έρχεται όταν το
                       έντονα κόκκινο passion fruit της πρώτης ενότητας
                       αφήνεται να επιπλεύσει στην επιφάνεια του έντονα
                       κίτρινου υπόβαθρου της δεύτερης. Είναι η στιγμή που
                       αισθάνεσαι την παρουσία του περιώνυμου συγγρα-
                       φέα και της λογοτεχνικής συντροφιάς, με την οποία
                       περνούσε πολλά από τα βράδια του στον χώρο, να
                       εποφθαλμιά το ποτό σου. Ξεπερνάς όμως σύντομα
                       τις μεταφυσικές σου ανησυχίες απευθυνόμενος στον
                       colin Peter Field, head barman του the hemingway
                       Bar από το 1994, που δεν θα διστάσει να σου πει ότι
                       σχεδόν τα πάντα που αφορούν στη λειτουργικότη-            THE SERENDIPITY
                       τα και την ποιότητα της προσφερόμενης φιλοξενίας   calvados με φρέσκια μέντα, λευκή ζάχαρη,
                       στοthe  Ritz έχουν αλλάξει, εκσυγχρονιστεί και βελτι-  διαυγή χυμό μήλου και σαμπάνια Brut - ένα
                       ωθεί από τότε.  Ακόμα και ο αριθμός των μπαρ, που   από τα διάσημα coctails του colin Peter Field.   matthIeu cellaRd




             162                                        THE  PRIVATE  JOURNAL
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169