Page 160 - PRIVATE JOURNAL #1
P. 160

EXPERIENCE — FINE DINING                                                                                                                                                                                                 SPECIAL FEATURE



                 Σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, το «Eleven   Η δΙΑδΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ψΗφΟφΟΡΙΑΣ                                                                                                                          WINE & TAPAS BAR
              Madison Park» στη Νέα Υόρκη, ένιωσα τι μπορεί να σημαίνει
              επιτομή της γκουρμέ οικειότητας. Πριν γευτώ την πεντανόστι-   Η λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του                                                                                                              BITES
              μη dry aged σάρκα ενός βοδινού rib-eye, μου σέρβιραν με έναν   Κόσμου είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
              υπέροχα πεντανόστιμο ζωμό φτιαγμένο από τα κόκκαλα του κρέ-   1.040 ανεξάρτητων ειδικών (σεφ, εστιάτορες,                                                                                                         & WINE
              ατος σαν προοίμιο της  έντασης και του γευστικού βάθους που   ρεστοκριτικοί, γευσιγνώστες, γκουρμέ globe-
              περίμενε τρώγοντας την αγριωπή σάρκα. Ήρθε σκεπασμένη με     trotter) από 26 ευρύτερες περιοχές του πλανήτη.                                                                                                       Η νέα εμπειρία
              υπερντελικάτη μελιτζάνα τουρσί με καπνιστή γεύση και δίπλα    Οι επιτροπές ψηφοφορίας σε κάθε περιοχή                                                                                                            της γεύσης από τον
              της βελούδινος πουρές με τραγανά τσιπς από νεαρές πατάτες   διαμορφώνονται από τον υπεύθυνό της (academy
              και φίνα γαιώδη custard μανιταριών morilles.                chair). Κάθε μέλος επιτροπής ψηφίζει κάθε χρονιά                                                                                                     Λευτέρη Λαζάρου.
                 Ποιητικό, εκμαυλιστικό, ηδονικό, αγαπησιάρικο, φυσιοκρα-  10 εστιατόρια με τη δικιά του σειρά κατάταξης, στα
              τικό, τολμηρό, ρουστίκ, απρόσμενο, επαναστατικό, οικείο, ευω-  οποία έχει γευματίσει τους τελευταίους 18 μήνες, και
              διαστό, συγκινητικό, ντελικάτο, πρωτοποριακό, συμβολικό… Με   δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει για κάποιο εστιατόριο                                                                                          αυτo πΟυ για κάποιους είναι απλώς φα-
              αυτές τις λέξεις θα περιέγραφα το δείπνο μου στο εστιατόριο του   με το οποίο έχει οποιαδήποτε οικονομική σχέση.                                                                                          γητό, για κάποιους άλλους είναι ο ορισμός
              ακτιβιστή σεφ Dan Barber, «Blue Hill at Stone Barns» έξω από   Πρέπει, δε, να ψηφίσει τουλάχιστον τέσσερα                                                                                                 της απόλαυσης. Ακριβώς απέναντι από το
              τη Νέα Υόρκη, που είναι περικυκλωμένο από μια καταπληκτι-      εστιατόρια τα οποία βρίσκονται εκτός της                                                                                                   εστιατόριο Βαρούλκο seaside του Λευ-
              κή φάρμα και μαγειρεύει μόνο τα προϊόντα της. Κάποια στιγμή    γεωγραφικής περιοχής των world’s 50 Best                                                                                                   τέρη Λαζάρου, στο Μικρολίμανο, αυτή η
              τρώγοντας ούτε που πήρα χαμπάρι πότε μου άλλαξαν κερί στο          Restaurants στην οποία ανήκει.                                                                                                         διάσταση της απόλαυσης σχεδιάστηκε με
              τραπέζι. Κι όταν έβαλαν μπροστά μου μια σαλάτα με radicchio,                                                                                                                                              τους πιο σύγχρονους όρους της γευστικής
              αρακά, σπαράγγια, καμπανούλες και λογής λογής μαρούλια                                                                                                                                                    σκηνής. Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις
              μόλις σοταρισμένα και τα περιέχυσαν με λιωμένο βοδινό λίπος                                                                                                                                               της εποχής, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο πρώ-
              που δεν ήταν άλλο από το κερί, άστραψαν έξτρα νοστιμάδα οι                                                                                                                                                τος σεφ που πήρε αστέρι michelin στην
              ποικίλες υφές και οι γεύσεις τους.                                                                                                                                                                        Ελλάδα, δημιούργησε το Bites & wine,
                  Και τι να πεις για τη «χωματόσουπα 2001» (!), ένα από τα                                                                                                                                              έναν καινούργιο χώρο για όσους αγαπούν
              signature πιάτα του Yoshihiro Narisawa, που φτιάχνεται όντως                                                                                                                                              το εκλεκτό φαγητό και το εξαιρετικό κρασί.
              με χώμα και πρόκειται για ένα απίθανα νόστιμο έδεσμα με γλυ-  Καταλονίας) και τον Redzepi να ανεβαίνει αναμαλλιασμένος,                                                                                   Το wine & tapas bar με την υπογραφή του
              κιά αλλά και λίγο δριμεία γεύση.                      με ιδρωμένες αφέλειες, για να παραλάβει το βραβείο του σαν                                                                                          διαθέτει την ατμόσφαιρα της κομψής αυτής
                                                                    χαμένος και να κραυγάζει «Guys it’s fucking crazy, we are not                                                                                       οικειότητας που δημιουργεί η νέα εμπειρία
                          GLAm, σασπενσ, Τασεισ                     losers!». Τον Massimo Bottura να ξεσπάει έντονα φορτισμένος                                                                                         των «tapas». Ο ξεχωριστός Έλληνας σεφ
              Όπως είναι φυσικό, μετά την τεράστια δημοσιότητα που συνο-  από χαρά και συγκίνηση, λέγοντάς μας «Θέλω να κλάψω», όταν                                                                                    αξιοποίησε αυτή την φιλοσοφία ετοιμάζο-
              δεύει τα World’s 50 Best Restaurants, οι τελετές απονομής τους   το 2016 μέσα στο κατάμεστο επιβλητικό κτίριο Cipriani Wall                                                                               ντας comfort γεύσεις, αναπάντεχους γευ-
              έχουν εξελιχθεί σε κοσμικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και   Street στη Ν. Υόρκη η «Osteria Francescana» του στη Μόντενα                                                                                 στικούς συνδυασμούς σε μπουκιές, μικρά
              είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς πρόσκληση για να τα παρα-  (Ιταλία) ανακηρυσσόταν καλύτερη στην υφήλιο.                                                                                                 πιάτα με a la carte προτάσεις και μενού με
              κολουθήσει ζωντανά.  Έχω το προνόμιο να παρευρίσκομαι από   Πέρυσι, στις 27  Ιουνίου τα δημοφιλέστατα «World’s 50                                                                                         wine pairing. Τα τάπας μπορούν να συνδυ-
              το 2007, όντας επί 8 χρόνια Academy Chair και στη συνέχεια   Best Restaurants» γιόρτασαν τη 15η επέτειο του θεσμού με                                                                                     αστούν με ποικιλία ελληνικών και διεθνών
              ψηφοφόρος, και έχω ζήσει μεγάλες στιγμές. Μέχρι το 2015 γίνο-  ένα φανταστικό πάρτι στο ξενοδοχείο «W» της Βαρκελώνης,                                                                                    κρασιών σε ποτήρι με coravin μέσα από τη
              νταν κυρίως στο πομπώδες και μεγαλοπρεπές κτίριο Guildhall   καλώντας  τους σεφ-ιδιοκτήτες πέντε εστιατορίων που έχουν                                                                                    Fine wine list, σ’ ένα «παιχνίδι» όπως το
              στο Λονδίνο, αλλά από το 2016 άρχισαν να ταξιδεύουν και η απο-  ανακηρυχτεί τα καλύτερα του κόσμου σε μια σπέσιαλ ημερίδα,                                                                                χαρακτηρίζει ο ίδιος, που θέλει να μοιρα-
              νομή έγινε το 2016 στη Ν. Υόρκη, το 2017 στη Μελβούρνη, ενώ   που είχε σαν θέμα της το μέλλον της γαστρονομίας. Παράλλη-                                                                                  στεί με όσους είναι ανοιχτοί να γνωρίσουν
              το 2018 αναμένεται να γίνει στο Μπιλμπάο. Θυμάμαι το 2008 το   λα, ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα του 2017, βλέπουμε                                                                                την πρότασή του. Πρόταση που περιλαμ-
              «El Bulli» του Ferran Adria να ανακηρύσσεται για τρίτη συνεχή   το αυξανόμενο κύρος που αποκτούν οι κουζίνες των χωρών                                                                                    βάνει μικρούς θησαυρούς γεύσης, από τα
              χρονιά καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο κι εκείνον να ανεβάζει   της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Τρία εστιατόρια από το                                                                               μακαρόν με κρέμα ταραμά, οξύρρυγχο
              επί σκηνής όλους τους σεφ της αφρόκρεμας των ισπανικών   Περού (εκ των οποίων τα δύο στο top-10), δύο από το Μεξικό                                                                                       και σαλάτα μιζούνα και κρέμα καγιανά
              εστιατορίων που βρίσκονταν στο Guildhall μέσα στο top-50 εν   και από ένα η Χιλή, η Βραζιλία και η Αργεντινή, δείχνουν ότι                                                                                με αυγοτάραχο μέχρι τον αφρό πατάτας
              μέσω τρελού χειροκροτήματος. Όλα τα παιδιά του «Noma» να   τα εξαιρετικά latino εστιατόρια φύσανε. Στην ασιατική πλευρά                                                                                   με καπνιστή σουπιά και λάδι τρούφας, το
              ανεβαίνουν για την παραλαβή του βραβείου τους (Νο 1 στον   της γεύσης, τώρα, η Ταϊλάνδη με δύο εστιατόρια (ένα στο top-                                                                                   εκλέρ με καρπάτσο λαβράκι και καπνιστό
              κόσμο) με επικεφαλής τον René Redzepi το 2010, φορώντας   10), όπως και η Ιαπωνία, η Κίνα και η Σιγκαπούρη, με ένα στο                                                                                    οξύρρυγχο ή το μπαρμπούνι με κρέμα
              Τ-shirt με τη φωτογραφία του λαντζέρη τους, του Ali Sonko   top-50 αποδεικνύουν τη μεγάλη τους δυναμική. Το ότι οι με-                                                                                    αρακά αρωματισμένη με φιστίκια Αιγίνης
              από την Γκάμπια, που οι βρετανικές αρχές δεν του είχαν δώσει   τοχές τους ανεβαίνουν πολύ φαίνεται και από το γεγονός ότι τα                                 PRIVATE EVENT                                και καπνιστό τσάι. Μια πανδαισία από θα-
              βίζα για να παραβρεθεί κι αυτός στον θρίαμβό τους. Το εκκω-  World’s 50 Best Restaurants οργανώνουν κάθε χρόνο με μεγά-                   Εξαιρετικές γεύσεις με θέα στη θάλασσα πρωταγωνιστούν σε private events   λασσινές μπουκιές με not to be missed τα
              φαντικό comeback του «Noma» στην κορυφή το 2014 (έπειτα   λη επιτυχία τα Asia’s 50 Best Restaurants και Latin America’s                   τα οποία μπορείτε να διοργανώσετε στις ευρύχωρες σάλες του εστιατορίου.    μοναδικά σοκολατάκια με κρέμα γαρίδας
              από τρία χρόνια συνεχούς πρωτιάς του, το 2013 καλύτερο στον   50 Best Restaurants. Ο κόσμος της υψηλής γαστρονομίας έχει                  Aκτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Πειραιάς, έναντι Varoulko Seaside.  που αποτελούν από μόνα τους λόγο επί-
              κόσμο ανακηρύχτηκε το «El Celler de Can Roca» στη Χιρόνα της   ανοίξει πλέον σε όλη την υφήλιο. •                                                  Τηλ.: 210-5228400 - Δευτέρα-Σάββατο από 7.30 μ.μ.      σκεψης στο Μικρολίμανο. •




             158                                        THE  PRIVATE  JOURNAL                                                                                                              THE  PRIVATE  JOURNAL                                       159
   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165