Page 158 - PRIVATE JOURNAL #1
P. 158
EXPERIENCE — FINE DINING
επιστήμη της ψυχολογίας με τη γεύση. Θυμάμαι να μου φέρνουν τους της Ρεάλ). Το συγκλονιστικό είναι ότι απολαμβάνοντας το
ένα ξύλινο κουτί γεμάτο άμμο και πάνω ένα γυαλί με ξαπλωμένα γλυκό ακούς από ένα ηχείο στο τραπέζι σου τη δραματική αναμε-
στρείδια, δίπλα σε μια «παραλία» από ταπιόκα με έναν αφρό από τάδοση αυτού του εκπληκτικού γκολ, με την παθιασμένη φωνή
το νερό των στρειδιών να σκάει πάνω της. Το τρως βάζοντας ενός διάσημου Ισπανού δημοσιογράφου!
στ’ αυτιά σου τα ακουστικά ενός i-pod κρυμμένου σ’ ένα κοχύλι Σε διαφορετικό στιλ τώρα ο intellectuel Massimo Bottura
που παίζει τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στην ακτή και είναι στην «Osteria Francescana» κάνει μια παιγνιώδη σπουδή πάνω
αλήθεια πως σ’ αυτό το πιάτο-performance τρώγοντας… βλέ- στις «5 ηλικίες της παρμεζάνας», αφήνοντας να σκάνε σαν πυρο-
πεις τους γλάρους! Πολύ πιο pop είναι το happening των αδελ- τεχνήματα οι εντάσεις των γεύσεών της, βάζοντας σ’ ένα πιάτο
φών Roca στο «El Celler de Can Roca» (Χιρόνα, Καταλονία) με τυριά διαφορετικών παλαιώσεων, σαν κρέμες, τραγανά μπισκότα,
το γλύκισμα που έχει το όνομα «Το γκολ του Μέσι». Το στρογγυλό δαντελένιες κρούστες, ζεστά και κρύα, τρώγοντάς τα όλα μαζί.
επιδόρπιο έχει πολύ γρασίδι και τα δίχτυα ενός στρογγυλού τέρ- Εκεί πάλι που έκανα βαθιά υπόκλιση, διότι δεν την περίμενα
ματος που κρύβουν μια κρέμα φρούτων του πάθους με dulce de αυτή την εμπειρία, ήταν στην ψησταριά του Victor Arguinzoniz,
leche και είναι αφιερωμένο στο γκολ του Αργεντίνου της Μπαρ- το «Asador Etxebarri», χαμένο κάπου στα βουνά ανάμεσα στο
τσελόνα, πανομοιότυπο με το περίφημο «γκολ του αιώνα» του Σαν Σεμπαστιάν και το Μπιλμπάο. Κατέβηκα εκεί που καίνε τα
Μαραντόνα. Πάνω στο γρασίδι υπάρχει σε πλαστικό η διαδρομή μυρωδάτα κάρβουνα -ανάλογα με το φαγητό διαφορετικό ξύλο
του ποδοσφαιριστή κάνοντας ντρίμπλες, απ’ όπου παίρνεις και - και είδα να περνάει ο Victor το χαβιάρι από τη φωτιά για δευ-
τρως μικρές meringues (μαρέγκες δηλαδή, καθώς έτσι αποκα- τερόλεπτα, ίσα-ίσα για να δώσει στο χαρακτηριστικό του άρωμα
λούν κοροϊδευτικά οι Βαρκελονέζοι τους αιώνιους αντιπάλους μια σούπερ ντελικάτη καπνιστή απόχρωση. ‣
ELEVEN MADISON PARK
Ο daniel humm, δημιουργός ενός από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο αυτή την στιγμή.
156 THE PRIVATE JOURNAL