Page 96 - Private Journal 2021
P. 96
KNOWLEDGE — KΡΑΣΙ
εΝΙΑIΟσ ΟΙΝΟΠΟΙητΙκOσ καλλιέργειας και οινοποιίας, ο ΕΟΣ Σάμου
ΑγΡΟτΙκOσ συΝετΑΙΡΙσμOσ σAμΟυ O παράγει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 5.000
τόνους κρασιού, με το 70% της παραγω-
ΓΕΥΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ γής να διοχετεύεται στην αγορά του εξω-
τερικού και σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι
ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κίνα και οι -ιδιαίτε-
ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ρα απαιτητικές- Ιταλία και Γαλλία. Πρό-
σφατα, ο Συνεταιρισμός πρωτοπόρησε
ξανά, όταν κατέστη το πρώτο ελληνικό
Ο ΜYθΟσ θEλει τον θεό Διόνυσο να οινοποιείο που απέκτησε πιστοποίηση
Από τους παλαιότερους της Ελλάδας, ο Συνεταιρισμός της Σάμου δωρίζει το περίφημο «μικρόρωγο μο- Kosher/ Meshuval για τέσσερις ετικέτες
συνδυάζει την τοπική παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας σχάτο» σταφύλι στους Σαμιώτες και να του, επιδιώκοντας ένα μεγάλο άνοιγμα
τους μαθαίνει πώς να το καλλιεργούν
στην αγορά του Ισραήλ και των εβραϊκών
με τις τελευταίες τάσεις της οινοποίησης. κατάλληλα, αφού εκείνοι τον βοήθησαν κοινοτήτων ανά τον κόσμο.
να νικήσει τις θρυλικές Αμαζόνες. Τα Μεγαλώνοντας στο ιδιαίτερο κλιμα-
Κείμενο ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ χρόνια μπορεί να πέρασαν, ωστόσο το τολογικό περιβάλλον των απόκρημνων
«θείο» αυτό δώρο βρίσκεται ακόμη σε βουνοπλαγιών της Σάμου και επωφελού-
καλά χέρια, αυτά των -2.000 και πλέον- μενο από τους δροσερούς αιγαιοπελαγίτι-
αμπελουργών του Eνιαίου Οινοποιητι- κους ανέμους, το «μικρόρωγο μοσχάτο»
κού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου περιέρχεται στην μέριμνα των παραγω-
(ΕΟΣ Σάμου). γών του ΕΟΣ Σάμου για να μετουσιωθεί
«Το τρίπτυχο που προσδιορίζει το σε εξαιρετικές ετικέτες - τόσο γλυκού όσο
σαμιώτικο κρασί είναι η καινοτομία, η και ξηρού οίνου. Οι λάτρεις της σαμιώτι-
εξαιρετική ποιότητα την οποία χρωστά- κης γλυκύτητας θα ενθουσιαστούν με το
με στους αμπελουργούς μας, αλλά και ο πολυεπίπεδο Samos Anthemis, το «ευ-
σεβασμός στη μακρά οινοπαραγωγική γενές» Samos Nectar, το δημοφιλέστατο
παράδοση του νησιού…», επισημαίνει Samos Vin Doux και το αγαπημένο των τόμησε, εισάγοντας στη συλλογή του τον
ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιάννης Ομπάμα, Μακρόν, Ολάν και Σι Ζινπίνγκ, Βουνίτη, τον Πετρίτη και τον Ερημίτη,
Σκούτας. Ιδρυθείς το 1934, ο ΕΟΣ Σάμου Samos Grand Cru. Στις ξηρές γεύσεις μια σειρά «άθικτων» οίνων, που παρά-
συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στα 10 εντοπίζει κανείς το βελούδινο Samena, γονται βάσει της φιλοσοφίας της «ελά-
μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας μας και το στιβαρό Μοσχάτο Άσπρο και το φι- χιστης οινολογικής παρέμβασης», χωρίς
-από το 1936- στα πιο πολυβραβευμένα. νετσάτο Ψηλές Κορφές, ενώ οι λάτρεις την προσθήκη οινολογικών ουσιών και
Επιδιώκοντας τον διαρκή εκσυγχρονισμό του ημίξηρου μπορούν να απολαύσουν με την παράλειψη διαδικασιών, όπως το
του και συνδυάζοντας τη νέα τεχνολογία το δροσερό Selana ή το ισορροπημένο φιλτράρισμα και το κολλάρισμα, κατά την
με τις παραδοσιακές μεθόδους αμπελο- Βαβέλ. Πρόσφατα, ο ΕΟΣ Σάμου καινο- εμφιάλωση.
Όπως όλα δείχνουν, ο εξαιρετικός
καρπός της σαμιώτικης γης, σε συνδυα-
σμό με το μεράκι και την καινοτόμο διά-
θεση όσων τον κατεργάζονται στα οινο-
ποιεία του ΕΟΣ Σάμου στο Καρλόβασι και
το Μαλαγάρι, θα συνεχίσει να αποτελεί
το κύριο υλικό στις προπόσεις των πιο
εκλεκτικών καταναλωτών του πλανήτη,
δίνοντας συνέχεια στην ιστορία ενός κο-
ρυφαίου μεσογειακού προϊόντος. •
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ
Το Μουσείο του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται
ΦΩΤΟ: MANOS SPANOS παρουσιάζει στον επισκέπτη του την ιστορία
σε ένα πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα και
της οινοπαραγωγής του νησιού, φέρνοντάς
τον σε άμεση επαφή με τον σαμιώτικο οίνο
στις αίθουσες γευσιγνωσίας του.
Τ.: +30 22730 87510, εσωτ. 548
094 THE PRIVATE JOURNAL THE PRIVATE JOURNAL 095