Page 129 - BLUE INK 2017
P. 129
RESTO GUIDE
Seafood kritha- Κριθαρότο Θαλασσινών Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάζετε το Rooster in covered Κόκορας
Chicken lasagna, from the tavern roto, from Ammoudi Heat the oil and butter in a large, από το Ammoudi beach λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν casserole with κοκκινιστός
“Karnagio” Beach Bar, Aghios deep pan for one minute. Add bar, Άγιος Νικόλαος σε 1 λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτετε noodles and tomato στη γάστρα με
(1 Konstantinou Paleologou Street, Aghios Nikolaos, Crete) Nikolaos the shallots and garlic and fry (www.ammoudiclub.com ) το κρεμμύδι και το σκόρδο και sauce, from the χυλοπίτες από
(Tel.: +302841021500, www.am- until tender. Add the pasta and ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. restaurant “Ble εστιατόριο Ble
Ingredients moudiclub.com ) keep stirring for one minute. Υλικά Προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα Katsarolakia” Katsarolakia
1 wild chicken (about1.5-2kg, portioned) Pour in the seafood broth bit 250 γρ. κριθαράκι και ανακατεύετε συνεχώς για 1 (8 Akti Iosif Koundourou, Aghios (http://www.blekatsarolakia.gr/ )
1 teacup Cretan extra virgin olive oil Ingredients by bit: As soon as the broth is 750 ml ζωμό θαλασσινών λεπτό. Προσθέτετε σταδιακά τον Nikolaos, Crete 72100
1-2 onions, minced 250g kritharaki (barley-shaped absorbed, add some more and 6 μύδια ζωμό θαλασσινών και ανακατεύετε. Tel.: +30 28410 21955, http:// Υλικά
1-2 garlic cloves pasta) keep stirring. Add the diced 4 γυαλιστερές Με το που απορροφάει το ζωμό www.blekatsarolakia.gr/ ) 1 κόκορας ολόκληρος κομμένος
½ teacup local retsina 750ml seafood broth tomato and keep adding broth 4 κυδώνια το μίγμα, προσθέτετε ακόμα λίγο για κατσαρόλα
4-5 fresh tomatoes, minced 6 mussels gradually. Put the seafood in, 4 γαρίδες ζωμό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Ingredients 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 cinnamon stick 4 smooth clams leaving the shrimps for last so 1 καλαμάρι Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και 1 whole rooster, portioned 1 καρότο ψιλοκομμένο
1-2 bay leaves 4 cockles that they do not harden. The 1 πλοκάμι χταπόδι συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση 3 onions, minced 1 πράσο ψιλοκομμένο
¾ tsp. cumin 4 shrimps shrimps will keep cooking in the 1 ντομάτα κομμένη σε καρέ (χωρίς τα ζωμού. Ρίχνετε τα θαλασσινά και 1 carrot, minced 5 σκελίδες σκόρδο
salt, pepper 1 squid hot kritharoto and they will be σπόρια) αφήνετε τις γαρίδες τελευταίες για 1 leek, minced ψιλοκομμένες
1 packet of lasagna 1 octopus tentacle perfect when served. Before 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να μην σκληρύνουν. Οι γαρίδες θα 5 garlic cloves, minced 10 ντομάτες κομμένες σε 8
1 tomato, seeded, diced removing from heat, add some 1 σκελίδα σκόρδο συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά 10 tomatoes, cut in 8 pieces κομμάτια
Heat the oil and sauté the chicken pieces with the onion and 2 shallots, minced butter and serve with the grated 5 γρ. ελαιόλαδο απ’ τη θερμότητα του κριθαρότου each 1 κλαδί φρέσκο θυμάρι
garlic until browned on all sides. Pour in the retsina and add the 1 garlic clove parmesan. 30 γρ. βούτυρο και όταν σερβιριστούν θα είναι 1 twig of fresh thyme 1 ξύλο κανέλας
tomatoes, cumin, bay, cinnamon, salt and pepper. Cook the chicken 5g olive oil 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη τέλειες. Πριν αποσύρετε από τη 1 cinnamon stick 5 σπόρους μπαχάρι
on low heat until soft, about 40 minutes to one hour, occasionally 30g butter φωτιά γυαλίστε με λίγο βούτυρο και 5 whole allspice berries 1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους
adding some hot water if necessary. Add the lasagna in the chicken 30g parmesan, grated σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα. 1 tsp. cumin seeds 50ml ελαιόλαδο
sauce to cook. Stir to thoroughly coat with the sauce and serve. 50ml olive oil 1 κ.σ. πελτές
1 tbsp. tomato paste 100ml κόκκινο κρασί
100ml red wine 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λαζάνια με κοτόπουλο από το 1 bunch of parsley, minced 500 γρ χυλοπίτες
μεζεδοπωλείο Καρνάγιο 500g noodles Λίγη πάπρικα καπνιστή γλυκιά
(Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη) Some sweet smoked paprika Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1
Grated zest from 1 lemon and πορτοκάλι
Υλικά 1 orange 150 γρ. κρητικό ανθότυρο
1 κοτόπουλο (1,5 – 2 κιλά περίπου, κομμένο σε μερίδες) 150g Cretan anthotyro cheese
1 φλιτζάνι τσαγιού κρητικό παρθένο ελαόλαδο Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε
1- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα Sauté the rooster on all sides τον κόκορα καλά από όλε τις
1-2 σκελίδες σκόρδο in a pot. Add all the vegetables πλευρές. Προσθέτουμε όλα
½ φλιτζάνι τσαγιού τοπική ρετσίνα and sauté for 5 minutes. Add τα λαχανικά, σοτάρουμε καλά
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες the wine and let boil for a while. για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το
1 ξυλάκι κανέλας Add the tomato paste and κρασί και αφήνουμε να βράσει
1-2 φύλλα δάφνης spices. Transfer to a covered για λίγη ώρα. Προσθέτουμε
¾ κ.γ. κίμινο casserole and add the 2/3 of τον πελτέ και τα μπαχαρικά.
αλάτι, πιπέρι water and the fruit zest. Cook Μεταφέρουμε σε γάστρα και
1 πακέτο λαζάνια in the oven for 40 minutes at προσθέτουμε τα 2/3 νερό
190°C. Add the noodles, a bit και το ξύσμα από τα φρούτα.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου more water and the parsley. Βάζουμε στο φούρνο για 40 ‘
μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν από όλες Return to the oven for another στους 190 βαθμούς Κελσίου
τις πλευρές. Σβήνετε με την ρετσίνα, ρίχνετε την ντομάτα, το 15 minutes; serve with freshly και μετά προσθέτουμε
κίμινο, τη δάφνη, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζετε σε grated anthotyro. τις χιλοπίτες, λίγο νερό
χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα.και ακόμα και τον μαϊντανό.
προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται. Ρίχνετε τα λαζάνια στη Βάζουμε στο φούρνο για 15’
σάλτσα του φαγητού και τα αφήνετε να βράσουν.Τα ανακατεύετε ακόμα και σερβίρουμε με
ώστε να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρετε . φρεσκοτριμμένο ανθότυρο.
129
128
Blue Ink Blue Ink