Page 127 - BLUE INK 2017
P. 127

RESTO GUIDE


 By Despoina Sampson
              Sea bass in salt, from the seafood restaurant          Λαβράκι στο αλάτι από το εστιατόριο
              “Megaro”, Elounda                                      θαλασσινών Megaro, στην Ελούντα
              (Tel.: +30 2841042220, http://www.megaro-restaurant.gr/el/)  (http://www.megaro-restaurant.gr/el/ )

              Ingredients                                            Υλικά
              1 sea bass (about 1kg)                                 Λαβράκι (γύρω στο 1 κιλό)
              1kg coarse salt                                        1 κιλό χοντρό αλάτι
              A bunch of fresh herbs (thyme, parsley, oregano)       Μπουκέτο από κλαδάκια μυρωδικών (θυμάρι , μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη)
              For the sauce:                                         Για τη σάλτσα:
              The juice of one lemon                                 Χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
              Extra virgin olive oil                                 Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
              1 tsp. mustard                                         1 κουταλάκι μουστάρδα
              Some dry oregano                                       Λίγη ξερή ρίγανη
                                                                     Καθαρίζουμε το ψάρι από τα εντόσθια αλλά δεν αφαιρούμε τα λέπια. Το
              Remove the entrails of the fish but not the scales. Rinse the fish well and   ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε στην κοιλιά του το μπουκέτο με τα μυρωδικά.
              stuff with the herb bunch. In an ovenproof dish spread a layer of salt about   Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε ένα στρώμα από αλάτι με πάχος 1 δάκτυλο
              one finger thick. Lay the fish on top and cover with the rest of the salt. Sprin-  περίπου. Βάζουμε το ψάρι να «ξαπλώσει» στο αλάτι και το καλύπτουμε με
              kle over some water with your fingers. Put the dish in the oven (preheated to   το υπόλοιπο αλάτι. Τινάζουμε λίγο νερό στην επιφάνεια με τα δάκτυλά μας.
              200°C). Before removing the fish from the oven, shake the sauce ingredients   Τοποθετούμε το ταψί  σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς Κελσίου
              in a small glass jar. When the fish is ready, break the salt crust and remove   φούρνο.  Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, χτυπάμε τα υλικά της
 Agios Nikolaos   carefully, along with the skin and scales. Pour the lemon and olive oil sauce   σάλτσας σε ένα γυάλινο βαζάκι . Όταν τελειώσει το ψήσιμο, σπάζουμε
 A taste   Lobster pasta, from the restaurant   Αστακομακαρονάδα από το   over the fish and serve, ideally with some boiled greens.  την κρούστα του αλατιού και την βγάζουμε προσεχτικά μαζί με την πέτσα
 εστιατόριο Giorgos, Plaka
 “Giorgos”, Plaka
                                                                     που έχει τα λέπια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα-λεμονόλαδο και σερβίρουμε
 of Crete!  (Tel.: +30 2841 041353,  http://www.giorgos-plaka.gr/el/)  Πλάκα (http://www.giorgos-plaka.gr/el/)  ιδανικά με χόρτα.
 Ingredients  Υλικά
 In Aghios Nikolaos,   1 lobster (about 1kg)  1 αστακός (1 κιλό περίπου)
 home of the three ho-  8 tbsp extra virgin Cretan olive oil  8 κουταλίες της σούπας αγνό παρθένο Κρητικό
 tels of bluegr Hotels &   1 pack of traditional Cretan pasta  ελαιόλαδο
 Resorts, we have col-  8 garlic cloves  1 συσκευασία ζυμαρικά χειροποίητα Κρήτης
 lected authentic execu-  12-15 cherry or grape tomatoes  8 σκελίδες σκόρδο
 tions of modern recipes   500ml white wine  12-15 ντοματίνια
 500ml λευκό κρασί
 1 small hot pepper
 by prominent restaurant   1 bunch of fresh parsley  1 καυτερή πιπερίτσα
 chefs in the area.  salt  1 ματσάκι φρέσκος μαιντανός
 pepper  αλάτι
 Στον Άγιο Νικόλαο,   πιπέρι
 τον προορισμό   Bring some water to the boil in a large pot for the
 που βρίσκονται   pasta. In a deep pan, heat the olive oil and sauté the   Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσει νερό
 συγκεντρωμένα τα   hot pepper. Add the tomatoes and wait until they have   για ζυμαρικά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το
 released their liquid before adding 5-6 minced garlic
 ελαιόλαδο και βάζουμε την καυτερή πιπερίτσα.
 τρία ξενοδοχεία της   cloves and the parsley. Pour in the wine and turn up   Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ντοματίνια και περιμένουμε
 bluegr Hotels & Re-  the heat so that the alcohol will evaporate. Lower the   να βγάλουν τα υγρά τους πριν βάλουμε και 5-6
 sorts, συγκεντρώσαμε   heat again and let simmer. Add a handful of salt in the   ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και τον μαιντανό.
 αυθεντικές εκτελέσεις   boiling pasta water and cook the pasta for less time   Προσθέτουμε κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά για
 σύγχρονων συνταγών   than recommended. Add the lobster belly down to   να φύγει το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε και αφήνουμε
 από τους σεφ των   the tomato sauce and let cook for 10 minutes, turning   να σιγoβράζει. Στο νερό που έχετε βάλει να βράζει
 εστιατορίων που   the pieces over. When the lobster is cooked, add the   για μακαρόνια ρίχνετε μια χούφτα αλάτι και βράστε
 ζυμαρικά για λιγότερο χρόνο από τον ενδεδειγμένο.
 boiled pasta, stir well and serve.
 ξεχωρίζουν στην   Ρίχνουμε στη σάλτσα της ντομάτας τον αστακό με την
 περιοχή.  κοιλιά προς τα κάτω και αφήνουμε να βράσει μέχρι
 10 λεπτά γυρνώντας τα κομμάτια. Μόλις τελειώσει το
      Photo: Shutterstock
 μαγείρεμα του αστακού ρίχνουμε και τα βρασμένα
 ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

                                                                                                                           127
 Blue       Ink                                                                                                        Blue       Ink
 126
   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132