Page 127 - BLUE INK 2017
P. 127
RESTO GUIDE
By Despoina Sampson
Sea bass in salt, from the seafood restaurant Λαβράκι στο αλάτι από το εστιατόριο
“Megaro”, Elounda θαλασσινών Megaro, στην Ελούντα
(Tel.: +30 2841042220, http://www.megaro-restaurant.gr/el/) (http://www.megaro-restaurant.gr/el/ )
Ingredients Υλικά
1 sea bass (about 1kg) Λαβράκι (γύρω στο 1 κιλό)
1kg coarse salt 1 κιλό χοντρό αλάτι
A bunch of fresh herbs (thyme, parsley, oregano) Μπουκέτο από κλαδάκια μυρωδικών (θυμάρι , μαϊντανό, φρέσκια ρίγανη)
For the sauce: Για τη σάλτσα:
The juice of one lemon Χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
Extra virgin olive oil Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 tsp. mustard 1 κουταλάκι μουστάρδα
Some dry oregano Λίγη ξερή ρίγανη
Καθαρίζουμε το ψάρι από τα εντόσθια αλλά δεν αφαιρούμε τα λέπια. Το
Remove the entrails of the fish but not the scales. Rinse the fish well and ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε στην κοιλιά του το μπουκέτο με τα μυρωδικά.
stuff with the herb bunch. In an ovenproof dish spread a layer of salt about Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε ένα στρώμα από αλάτι με πάχος 1 δάκτυλο
one finger thick. Lay the fish on top and cover with the rest of the salt. Sprin- περίπου. Βάζουμε το ψάρι να «ξαπλώσει» στο αλάτι και το καλύπτουμε με
kle over some water with your fingers. Put the dish in the oven (preheated to το υπόλοιπο αλάτι. Τινάζουμε λίγο νερό στην επιφάνεια με τα δάκτυλά μας.
200°C). Before removing the fish from the oven, shake the sauce ingredients Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς Κελσίου
in a small glass jar. When the fish is ready, break the salt crust and remove φούρνο. Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, χτυπάμε τα υλικά της
Agios Nikolaos carefully, along with the skin and scales. Pour the lemon and olive oil sauce σάλτσας σε ένα γυάλινο βαζάκι . Όταν τελειώσει το ψήσιμο, σπάζουμε
A taste Lobster pasta, from the restaurant Αστακομακαρονάδα από το over the fish and serve, ideally with some boiled greens. την κρούστα του αλατιού και την βγάζουμε προσεχτικά μαζί με την πέτσα
εστιατόριο Giorgos, Plaka
“Giorgos”, Plaka
που έχει τα λέπια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα-λεμονόλαδο και σερβίρουμε
of Crete! (Tel.: +30 2841 041353, http://www.giorgos-plaka.gr/el/) Πλάκα (http://www.giorgos-plaka.gr/el/) ιδανικά με χόρτα.
Ingredients Υλικά
In Aghios Nikolaos, 1 lobster (about 1kg) 1 αστακός (1 κιλό περίπου)
home of the three ho- 8 tbsp extra virgin Cretan olive oil 8 κουταλίες της σούπας αγνό παρθένο Κρητικό
tels of bluegr Hotels & 1 pack of traditional Cretan pasta ελαιόλαδο
Resorts, we have col- 8 garlic cloves 1 συσκευασία ζυμαρικά χειροποίητα Κρήτης
lected authentic execu- 12-15 cherry or grape tomatoes 8 σκελίδες σκόρδο
tions of modern recipes 500ml white wine 12-15 ντοματίνια
500ml λευκό κρασί
1 small hot pepper
by prominent restaurant 1 bunch of fresh parsley 1 καυτερή πιπερίτσα
chefs in the area. salt 1 ματσάκι φρέσκος μαιντανός
pepper αλάτι
Στον Άγιο Νικόλαο, πιπέρι
τον προορισμό Bring some water to the boil in a large pot for the
που βρίσκονται pasta. In a deep pan, heat the olive oil and sauté the Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσει νερό
συγκεντρωμένα τα hot pepper. Add the tomatoes and wait until they have για ζυμαρικά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το
released their liquid before adding 5-6 minced garlic
ελαιόλαδο και βάζουμε την καυτερή πιπερίτσα.
τρία ξενοδοχεία της cloves and the parsley. Pour in the wine and turn up Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ντοματίνια και περιμένουμε
bluegr Hotels & Re- the heat so that the alcohol will evaporate. Lower the να βγάλουν τα υγρά τους πριν βάλουμε και 5-6
sorts, συγκεντρώσαμε heat again and let simmer. Add a handful of salt in the ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και τον μαιντανό.
αυθεντικές εκτελέσεις boiling pasta water and cook the pasta for less time Προσθέτουμε κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά για
σύγχρονων συνταγών than recommended. Add the lobster belly down to να φύγει το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε και αφήνουμε
από τους σεφ των the tomato sauce and let cook for 10 minutes, turning να σιγoβράζει. Στο νερό που έχετε βάλει να βράζει
εστιατορίων που the pieces over. When the lobster is cooked, add the για μακαρόνια ρίχνετε μια χούφτα αλάτι και βράστε
ζυμαρικά για λιγότερο χρόνο από τον ενδεδειγμένο.
boiled pasta, stir well and serve.
ξεχωρίζουν στην Ρίχνουμε στη σάλτσα της ντομάτας τον αστακό με την
περιοχή. κοιλιά προς τα κάτω και αφήνουμε να βράσει μέχρι
10 λεπτά γυρνώντας τα κομμάτια. Μόλις τελειώσει το
Photo: Shutterstock
μαγείρεμα του αστακού ρίχνουμε και τα βρασμένα
ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
127
Blue Ink Blue Ink
126