Page 48 - PRIVATE JOURNAL 2020
P. 48
Business — Κρασι Business — SPEcIAL FEATURE
Τ Είναι το έδαφος, το οποίο είναι, ουσιαστικά, εξέλιξη των κρασιών. «Ο οινοποιός έχει JUJU BAR
DivAni cArAvel Hotel
πάρα πολλά κοινά καλλιτεχνικά στοιχεία
ο πυθμένας μιας τεράστιας αρχαίας λίμνης
με τον ζωγράφο, δουλεύει στον καμβά της
που έχει εξαφανιστεί και της οποίας υπο-
λείμματα αποτελούν η Βεγορίτιδα και οι
υπόλοιπες λίμνες της περιοχής. Αυτό το φύσης και αναδεικνύει τις εσωτερικές του & RESTAURANT
ανησυχίες στη δημιουργία του κρασιού,
έδαφος προσφέρει μεγάλη αποστραγγι- όπως το έχει εμπνευστεί», επιβεβαιώνει
στική ικανότητα, ενώ στο ασβεστολιθικό με έναν, ποιητικό σχεδόν τρόπο, χωρίς να Το πραγματικό συναντά
του υπόστρωμα περιέχονται όλα τα πο- αγνοεί τις εξαιρετικές επιδόσεις της εται- το ονειρικό, σε έναν χώρο
λύτιμα ιχνοστοιχεία που προσδίδουν με- ρείας. «Το Αμύνταιο, μέσω των ετικετών
ταλλικότητα και πολυπλοκότητα. Το ήπιο μας, βρίσκεται σε 35 χώρες σε ολόκληρο υψηλής αισθητικής.
μικροκλίμα, όπως διαμορφώνεται από τις τον κόσμο και ο αριθμός αυτός χρόνο με
γειτνιάζουσες λίμνες, και το υψόμετρο του τον χρόνο αυξάνεται. Διαφαίνεται πλέον JuJu ειναι «τα μάγια για την καλή τύχη» στην
αμπελώνα, που προσφέρει τις κατάλληλες ξεκάθαρα η προοπτική που μπορεί να έχει αφρικανική γλώσσα Χάουσα και το JuJu bar &
κλιματικές συνθήκες, πληρούν απόλυτα τα η Αμπελουργική Ζώνη Αμυνταίου στο πα- restaurant, στο divani caravel του ομίλου Ξενο-
τΟ αμυνταιΟ Φλωρινας ήταν ο τόπος ποιοτικά κριτήρια παραγωγής αυτού του γκόσμιο οινικό γίγνεσθαι. Αυτό αναγνωρί- δοχείων Διβάνη, υπόσχεται κορυφαίες εμπειρίες
που επέλεξε ο χημικός οινολόγος Άγγε- ιδιαίτερου σταφυλιού. Και είναι η ομάδα ζουν ολοένα και περισσότεροι οινόφιλοι φαγητού και ψυχαγωγίας, σε έναν δικό του μαγι-
λος Ιατρίδης για να δημιουργήσει το δικό των ανθρώπων η οποία με τη “σοφή” πα- στον κόσμο, όπως έγινε στο παρελθόν με κό κόσμο, με μοντέρνες λεπτομέρειες. ο έντονος
του κρασί, σε συνεργασία με τον έμπειρο τον Eric Asimov, διακεκριμένο οινοδη- χαρακτήρας του χώρου, αλλά και το κινηματο-
αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη. «Μία σπου- μοσιογράφο των The New York Times, ο γραφικό concept, βασισμένο στην ταινία «8½»
δαία αμπελοοινική περιοχή και μάλιστα η «ποτέ ένας οινοποιός οποίος εκθείασε τα ελληνικά κρασιά, στην του Federico Fellini, γίνονται αμέσως αντιληπτά
μόνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέ- δεν πίνει το κρασί κορυφή των οποίων έθεσε το ξινόμαυρο από την είσοδο. H εντυπωσιακή ψηφιακή οθό-
λευσης που την τελευταία δεκαετία μεγα- του Κτήματος Άλφα (ΠΟΠ Αμύνταιο) από νη αγκαλιάζει με χρώματα και σχέδια το ατμο-
λώνει σε έκταση», όπως εξηγεί και ο οινο- του. πάντα το τον αμπελώνα “Σκαντζόχοιρο”. Μάλιστα, σφαιρικό ξύλινο μπαρ. Εικαστικά θέματα, ειδικά
λόγος. Το Κτήμα Άλφα ιδρύθηκε το 1997 δοκιμάζει, γιατί το Κτήμα Άλφα, από την πρώτη σύλληψη σχεδιασμένα για τις ανάγκες της διακόσμησης και
και «η δουλειά που γίνεται στον ιδιόκτητο της ιδέας του, είχε απόλυτη εστίαση στην εμπνευσμένα από τη θρυλική ταινία, προσδίδουν
αμπελώνα των 1.800 στρεμμάτων είναι η έτσι ανακαλύπτει εξυπηρέτηση του οινοτουρίστα. Σήμερα, σουρεαλισμό και νοσταλγία, σε μια ατμόσφαιρα
απόλυτη έκφραση του Οικοσυστήματος νέα στοιχεία για το είμαστε ακόμη πιο ικανοποιημένοι, γιατί όπου τα όνειρα και ο ρεαλισμός συναντώνται.
Αμυνταίου. Αδιάλλακτη πεποίθησή μας δημιούργημά του, οι νέες εγκαταστάσεις του επισκέψιμου Μαύρο μάρμαρο, σκούρο ξύλο, art deco έπι-
είναι ότι το κορυφαίο κρασί γεννιέται στο οινοποιείου, που διαθέτουμε από τον Μάιο πλα με επιβλητικό design, κινηματογραφικός
αμπέλι», διευκρινίζει ο Άγγελος Ιατρίδης. που τον οδηγούν του 2019, προσφέρουν μία απόλυτη οινική φωτισμός και μεγάλα παράθυρα συνθέτουν μια
Ανιχνεύοντας το μοναδικό εκείνο στοι- να τα αξιοποιήσει εμπειρία, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυθεντική εμπειρία. Η μοναδική αισθητική του
χείο που κάνει τις ετικέτες από το Κτήμα διεθνούς φήμης εγκαταστάσεις». JuJu bar & restaurant αντικατοπτρίζεται και στη
Άλφα να ξεχωρίζουν, ο ειδικός αναφέρει στην επόμενη Υπάρχει κάτι που προβληματίζει έναν γαστρονομική ταυτότητα. Προσεγμένα μέχρι την
-εκτός από την ιδιαιτερότητα του τόπου- σοδειά» τόσο έμπειρο οινοποιό στη διεθνή σκηνή τελευταία λεπτομέρεια, τα πιάτα αποτελούν ένα
την ύπαρξη ιδανικών συνθηκών για την της οινοποιίας; «Η “ομογενοποίηση” των συναρπαστικό ταξίδι σε κλασικές γεύσεις και
αμπελοκαλλιέργεια, αλλά, πέρα και πάνω προϊόντων, ώστε να προσομοιάζουν σε “με- μνήμες. Ξεπερνώντας τα κλισέ του fine dining, το
από αυτά, «την καρδιά και την ψυχή της ρέμβασή της αναδεικνύει την προσωπι- γάλο” κρασί εγνωσμένης αξίας. Κάτι που μενού απογειώνεται με δημιουργικές «σουρεαλι-
ομάδας των ανθρώπων που λειτουργούν κότητα της ποικιλίας». Το ξινόμαυρο είναι οδηγεί στο να καταλήγουν όλα τα κρασιά στικές» πινελιές. Η κουζίνα, είτε στη «μοντέρνα»
άοκνα για τη συνεχή εξέλιξη των κρασιών μια πολυδυναμική ποικιλία που δίνει από να είναι ίδια. Η δημιουργία ενός οινικού εκδοχή της στο μπαρ, με μικρές ενδιαφέρουσες
του κτήματος». Για μια ισχυρή πλειοψηφία, ξηρά φρέσκα, εξαιρετικά ροζέ, μοναδικής προϊόντος είναι ανάγκη έκφρασης, όπως μπουκιές, συνοδεία ποτού, είτε στο εστιατόριο,
η συγκεκριμένη ετικέτα είναι ταυτόσημη παλαίωσης ερυθρά και αφρώδη μέχρι και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Σε κινείται με όση φινέτσα χρειάζεται για να καλύ-
με το ξινόμαυρο, μια ποικιλία με συγκε- γλυκά επιδόρπια κρασιά, ενώ συμμετέχει αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είσαι αυ- ψει κάθε επιθυμία. ςτην κάβα, εκλεκτές επιλογές
κριμένο χαρακτήρα και προσωπικότητα. και στο χαρμάνι του κρασιού με πρωταγω- θεντικός. Και μοναδικός. Μόνον έτσι δη- κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα
«Η προστιθέμενη αξία ενός κρασιού είναι νιστή την ετικέτα Kτήμα Άλφα SMX, μαζί μιουργείς μία -οινική- εμπειρία με αντοχή συνοδεύουν το δείπνο με έναν εξίσου εντυπω-
άρρηκτα συνδεδεμένη με την έμπνευση με Syrah και Merlot. «To ξινόμαυρο είναι στον χρόνο. Αλλιώς παραμένεις ένα αλ- σιακό, αλλά και ταξιδιάρικο τρόπο. το κινημα-
του οινοποιού, με τα ιδιαίτερα στοιχεία όπως η “ντίβα” του μουσικού γκρουπ με κοολούχο υγρό». • τογραφικό σκηνικό εκτυλίσσεται και στο μπαρ,
του σταφυλιού, που προκύπτουν από τη τον δύσκολο χαρακτήρα, την οποία, όμως, με τα signature surreal cocktails, εμπνευσμένα
δυναμική συνεργασία του αμπελουργού περιμένεις πώς και πώς να αρχίσει να τρα- από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «8½». άπό
με τη φύση. γουδά, γιατί είσαι σίγουρος ότι, μόλις γίνει καλυΤέρή σΤιγμή τις 18.30 έως τη 01.00, τον χώρο ντύνει με τη
Ο χαρακτήρας ενός “οίνου αναφοράς”, αυτό, θα ξεχάσεις όλες τις “απαιτήσεις” και «Όταν δοκιμάζω τους κόπους μιας χρονιάς μουσική του καθημερινά dJ, μεταμορφώνοντας
στα αμπέλια μας, στο κρασί που μόλις
όπως είναι το ξινόμαυρο, διαμορφώνεται τα “θέλω” της». Ο Άγγελος Ιατρίδης είναι ολοκλήρωσε τη ζύμωσή του. άυτή είναι info το JuJu bar & restaurant σε ένα στέκι για παρέες
κυρίως από το οικοσύστημα στο οποίο ένας άνθρωπος ο οποίος αναπόφευκτα η ώρα της αλήθειας». Λ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα Τηλ: 210-7207000 μετά το γραφείο, business συναντήσεις, εταιρικά
καλλιεργείται, οινοποιείται και ωριμάζει. έχει μεταφέρει προσωπικές πινελιές στην alpha-estate.com www.instagram.com/jujubarrestaurant/ www.facebook.com/jujubarrestaurant/ events, cocktails, bites ή δείπνο. •
046 THE PRIVATE JOURNAL THE PRIVATE JOURNAL 047