Page 113 - MY LIFE IASO GROUP
P. 113

mom 's w ellness


 Καρμπονάρα
 Υλικά για 1 κιλό σάλτσα «Mετσοβόνε»:
 300 γρ. μετσοβόνε τριμμένο
 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
 200 γρ. κρόκος αβγού
 400 γρ. νερό ζεστό στους 80°C

 Μέθοδος προετοιμασίας σάλτσας «Mετσοβόνε»
 1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο blender εκτός
 από τους κρόκους αβγού.
 2. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε
 σταδιακά τους κρόκους και αναμιγνύουμε μέχρι
 να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
 3. Διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο για 4 ημέρες.

 Υλικά για 1 μερίδα
 120 γρ. χυλοπίτες ωμές
 20 γρ. ελαιόλαδο
 80 γρ. καπνιστό μπέικον σε κύβους 1,5 εκ.
 3 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
 10 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 250 γρ. νερό
 250 γρ. σάλτσα «Mετσοβόνε»
 3 γρ. αλάτι ψιλό
 1 γρ. λευκό πιπέρι τριμμένο
 10 γρ. χυμός λεμονιού σουρωμένος
 1 γρ. πιπέρι Μαδαγασκάρης τριμμένο
 1 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
 20 γρ. μετσοβόνε σε φλοίδες

 Μέθοδος προετοιμασίας
 1. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και
 σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να μαγειρευτεί καλά
 από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο
 και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα.
 2. Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό
 που βράζει, βράζουμε τις χυλοπίτες για 3 λεπτά.   Για τον προσδιορισμό της
 Τις σουρώνουμε και αμέσως τις προσθέτουμε   Διατροφική Σύνθεση ανά μερίδα   ενέργειας και των θρεπτι-
 στο τηγάνι που έχουμε σοτάρει το σκόρδο και   Με βάση τα υλικά και τη μέθοδο   κών ουσιών των συνταγών
 το κρεμμύδι.   εκτέλεσης που περιγράφονται:   χρησιμοποιούνται οι «Ελ-
 3. Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε για   ➔ Ενέργεια (kcal): 1170   ληνικοί Πίνακες Συνθέσεων
 2 λεπτά ακόμα τις χυλοπίτες.   ➔ Συνολικά λιπαρά (γρ.): 68 (52%   Τροφίμων» από το Ελληνικό
 4. Προσθέτουμε τη σάλτσα «Mετσοβόνε» και   E, εκ των οποίων κορεσμένα   Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι
 κλείνουμε το μάτι. Πάνω στο μάτι συνεχίζουμε να   20 γρ., μονοακόρεστα 30 γρ.,   διατροφικές ετικέτες των αντί-
 ανακατεύουμε για 2 λεπτά συνεχώς προσεκτικά   πολυακόρεστα 7 γρ.)   στοιχων εταιρειών διακίνησης
 για να μην μας κόψει η σάλτσα.   ➔ Χοληστερόλη (mg): 4  των προϊόντων στην Ελλάδα
 5. Εκτός φωτιάς, ολοκληρώνουμε τη γεύση με   ➔ Υδατάνθρακες (γρ): 90,5 (31%   και οι εγκεκριμένοι επίσημοι
 αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού.   E, εκ των οποίων σάκχαρα 2,9 γρ)   βρετανικοί πινάκες σύνθεσης
 6. Σερβίρουμε στο πιάτο και γαρνίρουμε με πι-  ➔ Eδώδιμες ίνες (γρ.): 4   τροφίμων «McCance and
 πέρι Μαδαγασκάρης, σχοινόπρασο και φλοίδες   ➔ Πρωτεΐνες (γρ.): 52,5 (18 %)   Widdowson’s Composition
 μετσοβόνε.  ➔ Αλάτι (γρ): 6   of Foods Integrated Dataset
 (CoFID)» (Full dataset, 2015).

    Τη διατροφική σύνθεση επιμελήθηκαν οι  Δρ Μαρία Σκουρολιάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Επιστημονική Σύμβουλος
 Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης ΙΑΣΩ και η Χριστίνα Κωστάρα, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, MMedSci Διαιτολόγος Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης ΙΑΣΩ.

 112
   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118