Page 178 - PRIVATE JOURNAL 6th EDITION
P. 178

EXPERIENCE — ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ                                                                                                                                                                                 EXPERIENCE — SPECIAL FEATURE





             τηγανισμένη με ακρίβεια ωρολογοποιού, γεμιστή με μια πεντα-
             νόστιμη κρέμα από αρνίσιο μυαλό, ξινούτσικα φρούτα του δά-                                                                        SUMMER DAYS
             σους και… σοκολάτα, αλλά επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για υγρό
             μετάξι με συναρπαστικά γευστικά κοντράστ. Ή ακόμη έναν από                                                                              & NIGHTS
             τους ωραιότερους συνδυασμούς «στεριά και θάλασσα» που έχω
             γευτεί με τη μορφή σιτεμένου βουνίσιου μοσχαριού και ωραίας                                                                             @ Mappemonde Rooftop
             γλώσσας (ψάρι) μαζί με ντελικάτα σκορδάτο και πικάντικο γα-                                                                           Restaurant Bar & Lounge
             λάκτωμα πιλ-πιλ, τα οποία συνοδεύονται για δροσιά με σφαιρο-
             ποιημένο νερό ντομάτας, άγουρη, πράσινη ντομάτα κι έναν αφρό
             ριζότο με ντομάτα και πικάντικη πιπεριά habanero. Το πιάτο
             (r)evolution of Kobariški štruklji δίνει καταπληκτικά το μέτρο
             του γευστικού μεταμοντερνισμού που βασιλεύει στο Hiša Franko.
             Παράλλαξαν αυτό το παραδοσιακό τοπικό γλυκό του Κόμπαριντ
             με γέμιση καρυδιού, μετατρέποντάς το σ’ ένα μοναδικό, αιθέριο
             ντάμπλινγκ (θυμίζει τα αχνιστά κομψοτεχνήματα των Κινέζων)
             που αιωρείται ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, γεμισμένο με
             χοιρινό, μήλο και καρύδια· δίπλα του έβαλαν μια εντελώς εξπρε-
             σιονιστική, πρωτότυπη, γλυκάλμυρη και πικάντικη κρεμ μπριλέ,
             φτιαγμένη με καπνιστό χοιρινό, χορσράντις και λιαστά δαμάσκηνα!

                       ΤΟ MΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
                 Ζητάω από τη σεφ να περιγράψει η ίδια το γαστρονομικό               ΠΡΌΣΩΠΙΚΌ ΥΦΌΣ
             της στιλ· «είναι σχεδόν ακραία συνδεδεμένο με τη γη και τον   Το  γαστρονομικό στιλ της Ana είναι συνδεδεμένο με τη γη και εκφράζει   ΕπΕΙτα απΟ μία πολύ επιτυχημένη χει-
             τόπο μου και πολύ προσωπικό. Δεν θα το έλεγα γυναικείο, γιατί    τις εποχές με σχεδόν γιαπωνέζικη ευαισθησία.                      μερινή σεζόν που το ανέδειξε ως το από-
             ξέρω πολλούς άντρες σεφ που μαγειρεύουν με μεγάλη ευαισθη-                                                                         λυτο place-to-be στο κέντρο της Αθήνας,
             σία. Μου άρεσαν πάντα οι έντονες γεύσεις, όμως ψάχνω να βρω                                                                        το Mappemonde Rooftop Restaurant Bar
             τις ισορροπίες. Θέλω να αφηγείται μια ιστορία η κουζίνα μου,                                                                       & Lounge, στον 10ο όροφο του Athens
             όχι προκαταβάλλοντας τον κόσμο, αλλά αφήνοντας τη γεύση να                                                                         Capital Hotel-MGallery Collection, πε-
             μιλήσει. Το γεγονός ότι είμαστε περιορισμένοι σ’ αυτή τη μικρή                                                                     ριμένει τους επισκέπτες του και φέτος
             γωνιά της γης μας δίνει την ίδια στιγμή μεγάλη ελευθερία». Με                                                                      το καλοκαίρι για να ζήσουν ονειρεμένες
             τη μόδα και τις τάσεις να διαδίδονται πλέον με ταχύτητα αστρα-                                                                     νύχτες στη διάσημη βεράντα του, με την
             πής στην παγκοσμιοποιημένη γαστρονομική σκηνή, τη ρώτησα                                                                           πισίνα και τη μαγευτική θέα στην Ακρό-
             πώς βλέπει το μέλλον της γεύσης. «Πολλοί σεφ που τους εκτι-                                                                        πολη και στον Λυκαβηττό.
             μώ σ’ όλο τον κόσμο ερευνούν την παράδοσή τους σε βάθος. Δεν                                                                       Έχοντας κερδίσει το στοίχημα του all-day
             μπορούμε να είμαστε όλοι Σκανδιναβοί επειδή είναι της μόδας…                                                                       restaurant destination στις καρδιές των
             Το σύνθημα είναι “ρώτησε τη μητέρα σου και τις γειτόνισσες για                                                                     afficionados του fine dining, προσφέρει
             παραδοσιακές συνταγές”. Σήμερα τείνουμε όλο και πιο πολύ προς                                                                      τις high-end γεύσεις του Executive Chef
             την προσωπική έκφραση, την εξέλιξη της παράδοσης, τις τοπι-                                                                        του ξενοδοχείου, Δημήτρη Μπούτσαλη,
             κές και εποχιακές πρώτες ύλες και αυτό είναι μια απάντηση στην                                                                     σε συνεργασία με τον Chef de cuisine,
             ομογενοποίηση της γαστρονομίας, που είναι, πλέον, ένα μεγάλο                                                                       Δημήτρη Αρσενίδη, και την Pastry Chef,
             πρόβλημα. Πολλοί  βλέπουν τους σεφ σαν ροκ σταρ και αυτή τη                                                                        Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη, που είναι
             μεγάλη προβολή που εισπράττουμε πρέπει να τη χρησιμοποιή-                                                                          εμπνευσμένες από τη μεσογειακή και
             σουμε. Προκειμένου να επηρεάσουμε τους ανθρώπους που μας                                                                           διεθνή κουζίνα.
             εμπιστεύονται με το παράδειγμά μας, είναι σημαντικό να τρώμε                                                                       Σε ένα ιδανικό σκηνικό με arty διακό-
             όσο το δυνατόν περισσότερο τοπικά και αειφόρα προϊόντα στην                                                                        σμηση για pre ή after dinner drinks, το
             καθημερινή ζωή. Να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην καταστρέ-                                                                          Mappemonde Restaurant Bar & Lounge
             φουμε τον πλανήτη. Σε δεκαπέντε χρόνια θα αντιμετωπίσουμε                                                                          φιλοξενεί μια προσεγμένη wine list, κα-
             έντονο το πρόβλημα της πείνας, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ                                                                        θώς και πληθώρα επιλογών με signature
             προσεκτικοί και να μη σπαταλάμε ασυλλόγιστα τα τρόφιμα. Γι’                                                                        cocktails και premium spirits, τα οποία
             αυτόν τον λόγο, πρέπει να  αξιοποιούμε στο έπακρο την τροφο-                                                                       συνοδεύονται με γαστρονομικές προτά-             ATHENS CAPITAL HOTEL-MGALLERY COLLECTION
             συλλογή στη φύση, τα μποστάνια και τους κήπους και να ενισχύ-                                                                      σεις από το sushi μενού ή το ανανεωμέ-          Ελευθερίου Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
             ουμε τους μικρούς παραγωγούς και αγρότες». •                                                                                       νο καλοκαιρινό μενού του εστιατορίου. •                   www.athenscapitalhotel-mgallery.com




                                                                                                                                                                                                                                                       1777
             176                                        THE  PRIVATE  JOURNAL                                                                                                              THE  PRIVATE  JOURNAL                                       17
   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183