Page 150 - PRIVATE JOURNAL #1
P. 150

EXPERIENCE — FINE DINING


                                  O                                 έχει τεράστια επίδραση στα παγκόσμια γευστικά πράγματα. Το                                                                                                             Γεύσεις του Κίτρινου

                                                                    φαινόμενο της σκανδιναβικής γαστρονομίας το επιβεβαιώνει,
                                                                                                                                                                                                                                              ALINEA
                                                                    αφού πριν από την κατάκτηση από το «Noma» του τίτλου του
                                                                                                                                                                                                                                            ονομάζει ο σεφ
                                                                    Καλύτερου Εστιατόριου στον Κόσμο ήταν πρακτικά άγνωστη,
                                                                                                                                                                                                                                            Grant achatz και
                                                                    ενώ έπειτα από τέσσερις παγκόσμιες πρωτιές του εστιατορίου                                                                                                             συνιδιοκτήτης του
                                                                    του René Redzepi η Νέα Σκανδιναβική Κουζίνα και η φυσιολα-                                                                                                              εστιατορίου στο
                                                                    τρία της αποτελούν ισχυρότατη παγκόσμια τάση, που εμπνέει                                                                                                             Σικάγο ένα πιάτο που
                                                                    και επηρεάζει πολλούς νέους σεφ σε όλο τον κόσμο.                                                                                                                       τον έχει ανεβάσει
                                                                                                                                                                                                                                          ψηλά στις προτιμήσεις.
                                                                                BEST OR INFLUENTIALS?
                                                                    Είναι  αναμφισβήτητο το κύρος των αστεριών Michelin. Όμως,
                                                                    παρά την εξέλιξή τους, δεν μπορεί κανείς να κρύψει ότι στον
              Ο κoσΜΟσ αλλaζει δραματικά και ακόμα πιο δραστικά αλ-  βαθύτερο πυρήνα της νοοτροπίας του θεσμού βρίσκεται το μο-
              λάζουν οι γαστρονομικές του τάσεις. Ποτέ άλλοτε η παγκόσμια   ντέλο της πολυτελούς αριστοκρατικής γαστρονομίας. Τα World’s
              γαστρονομική σκηνή δεν ήταν τόσο ζωντανή και οι εξελίξεις   50 Best Restaurants, αντιθέτως, ως γνήσιο βρετανικό προϊόν,
              της δεν ιντριγκάριζαν τόσο πολλούς ανθρώπους σ’ ολόκληρο   είναι πρώτα απ’ όλα cool. Το καταλαβαίνεις μόλις διαβάσεις το
              τον πλανήτη. Κάποτε, οι ελάχιστοι κορυφαίοι σεφ έμοιαζαν   μανιφέστο τους: «Δεν υπάρχουν προκαθορισμένα κριτήρια στην
              σαν απρόσιτες θεότητες της γεύσης. Σήμερα οι star chefs είναι   αξιολόγηση. Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία σε ένα απλό εστιατόριο
              pop ήρωες που ο κόσμος τους λατρεύει παρακολουθώντας τα   που εισάγει μια εξαιρετική καινοτομία μπορεί να κριθεί καλύτερη
              καμώματά τους στην τηλεόραση ή απλώς ορκίζεται στ’ όνομά   από ένα πληθωρικό συμπόσιο… Γι’ αυτό η λίστα των κορυφαίων
              τους και ονειρεύεται να τους πάρει αυτόγραφο. Μοιραία, λοιπόν,   εστιατορίων, που βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες 1.000 και
              οι αξιολογήσεις και οι παγκόσμιες λίστες των καλύτερων εστι-  πλέον leaders της παγκόσμιας γαστρονομίας, δεν μπορεί να είναι
              ατορίων στον κόσμο έχουν γίνει must του σύγχρονου τρόπου   ποτέ οριστική, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μια έντιμη έρευνα των
              ζωής και κάθε χρόνο οι foodies και ειδικά οι πολυπληθείς πλέον   σημερινών γευστικών τάσεων κι ένας αξιόπιστος δείκτης των
              aficionados του fine dining συνωστίζονται κάθε που εμφανί-  καλύτερων εστιατορίων στην υφήλιο». Ακριβώς γι’ αυτό η κα-
              ζεται μια καινούργια. Γι’ αυτό και το live stream των τελετών   λύτερη ίσως ψησταριά στον κόσμο, το «Asador Etxebarri» στη
              απονομής του θεσμού των World’s 50 Best Restaurants το πα-  Χώρα των Βάσκων, φιγουράρει στην 6η θέση(!), ενώ το διάσημο
              ρακολουθούν ζωντανά στους υπολογιστές τους εκατομμύρια   «Arzak» στο γειτονικό Σαν Σεμπαστιάν, που επί σειρά ετών πλα-
              εκλεκτικών καλοφαγάδων στην υφήλιο.                   σάρονταν στο  top-10, βρίσκεται στην 30ή θέση. Τα World’s 50                                                                                                             MUGARITZ
                 Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συνέβη με αυτόν   Best Restaurants ρίχνουν τους προβολείς τους στα καινούργια                                                                                                       Ο σεφ andoni luis
              τον καινούργιο θεσμό, που πρωτοεμφανίστηκε το 2002 και μέσα   πράγματα που συμβαίνουν, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις,                                                                                                  aduriz, θεωρείται από
              σε 15 χρόνια έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του πλανήτη πλησι-  σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι, λοιπόν, μετά τη σκανδιναβική                                                                                                     πολλούς ο επόμενος
              άζοντας τους περίφημους οδηγούς Michelin. Μέχρι πριν από   κουζίνα, ανέδειξαν την περουβιανή και τη μεξικάνικη γαστρο-                                                                                                         Ferran adria.
              μερικά χρόνια μόνος αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη γαστρονομική   νομία, που αποτελούν πλέον καινούργιες δυναμικές γευστικές
              κριτική δεν ήταν άλλος από τον περίφημο οδηγό της γνωστής   τάσεις στον κόσμο. Σας βλέπω να αναρωτιέστε: «Είναι τελικά
              μάρκας ελαστικών αυτοκινήτων, που έλυνε κι έδενε απονέ-  αυτά τα εστιατόρια τα καλύτερα στον κόσμο»; Αυτό που είναι
              μοντας μεταξύ άλλων την κορυφαία διάκριση των 3 αστεριών   σίγουρο είναι ότι στην πρώτη 10άδα πλασάρονται εξαιρετικά
              του σε ελάχιστα, κυρίως γαλλικά, εστιατόρια. Σήμερα, όμως, 15   εστιατόρια και όσα έχουν ανακηρυχτεί Νο 1 στον κόσμο είναι
              χρόνια μετά το λανσάρισμά τους από το βρετανικό περιοδικό   απλά μοναδικά. Δεν χωρίζει λοιπόν το πρώτο από το δεύτερο
              «Restaurant», τα World’s 50 Best Restaurants βρίσκονται και   εστιατόριο στα World’s 50 Best αδιάβατο βάραθρο. Πέρα από
              αυτά στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αρκεί   απόλυτες αξίες και αυστηρούς διαχωρισμούς, αυτός ο θεσμός
              ένα απλό τεστ για να το διαπιστώσεις. Οι προσκλήσεις για τις   είναι περισσότερο ένα βαρόμετρο γαστρονομικών τάσεων και
              τελετές απονομής είναι περιζήτητες και αποτελούν κυριολεκτικά   εξαιρετικών γευστικών εμπειριών, που δείχνουν κατά πού βα-
              αντικείμενο του πόθου για τους κοσμικούς από τον χώρο της γα-  δίζει γαστρονομικά ο κόσμος.
              στρονομίας και τους δημοσιογράφους. Αυτό που ξεκίνησε σεμνά
              σαν μια πρωτοβουλία ενός μικρού επαγγελματικού περιοδικού           εδω η γασΤρονοΜIα
              στη Μεγάλη Βρετανία εξελίχθηκε με ταχύτητα σ’ έναν παγκό-        εIναι πραγΜαΤικA ΤEχνη
              σμιου κύρους θεσμό. Ο Ferran Adria τα έχει αποκαλέσει πολύ   Το να τρως σε αυτά τα εστιατόρια σου δίνει πολλές φορές την
              εύστοχα «Oscar της γαστρονομίας», συμπληρώνοντας: «Το να   εντύπωση ότι συμμετέχεις σε ένα art happening, που κάνει
              είσαι στο παγκόσμιο top-50 είναι φανταστικό, το να μπεις όμως   την αίσθηση ενός γεύματος ακόμα πιο μοναδική. Δεν θα ξεχά-
              στο top-10, και ειδικά το να κατακτήσεις τον τίτλο του καλύτε-  σω ποτέ την Kelloggs Paella που έφαγα την πρώτη φορά που
              ρου εστιατορίου στον κόσμο, σου αλλάζει τη ζωή!». Είναι σα-  πήγα στο «El Bulli» του Ferran Adria. Το πιλάφι της παέλια έχει
              φές ότι η ανάδειξη ενός εστιατορίου ως καλύτερου στον κόσμο   μετατραπεί σε εξαϋλωμένους κόκκους ρυζιού, τραγανιστούς κι  ‣




             148                                        THE  PRIVATE  JOURNAL
   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155