Page 76 - PRIVATE JOURNAL 2019
P. 76
KNOWLEDGE — κράσι
Π δημιουργήθηκε με ευχολόγια. «Η πορεία τους. Κάτι, όμως, έχει μελετηθεί ώστε να
ΚΤhμα αργυροy τη σταθερότητα. Η αίγλη του δεν είναι μια Σίγουρα έχουν αλλάξει αρκετά, ξεπερνώ-
ντας κάθε φορά τον προηγούμενο εαυτό
υπόθεση που αφέθηκε στην τύχη, ούτε
η εξώστρεφησ μας στον χρόνο και η σταθερά ανοδική μένει ίδιο. «Η προτεραιότητά μας είναι
ποιότητα των κρασιών βασίζεται κυρίως
να αναδεικνύουμε τα αυθεντικά χαρα-
κτηριστικά της κάθε ποικιλίας και του
στην αφοσίωση όλων των γενεών στη
σοΔειά γη και στον αμπελώνα της Σαντορίνης. ιδιαίτερου χαρακτήρα των κρασιών της
Σαντορίνης. Τα κρασιά μας έχουν μια χα-
Σήμερα, ο αμπελώνας που καλλιεργεί-
ρακτηριστική καθαρότητα. Πιστεύω ότι
ται από το “Κτήμα Αργυρού” ανέρχεται
στα 1.300 στρέμματα, αναδεικνύοντάς τον σήμερα ο κόσμος όχι μόνο εκτιμά, αλλά
η οινοφόρος Σαντορίνη αποτελεί αφετηρία της στον μεγαλύτερο αμπελουργό του νησιού. επιζητά αυτή την ειλικρίνεια και την κα-
επιχειρηματικής διαδρομής μιας οικογένειας αμπελουργών, Η απόλυτη φροντίδα και ο έλεγχος της θαρότητα των κρασιών. Το κλειδί, βέβαια,
πρώτης ύλης, του σταφυλιού, μας δίνει
στην εξέλιξη και στη συγκεκριμένη ποιό-
που έχει διαδώσει τα κρασιά της σε όλο τον κόσμο. τη δυνατότητα να εγγυηθούμε την άριστη τητα είναι πρωτίστως η καλλιέργεια του
ΠΩΣ εξελιΣΣεται το αποτύπωμα ενός ποιότητα των κρασιών μας διαχρονικά». αμπελώνα και μετά η οινοποίηση». Ασύρ-
Κείμενο ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΜΨΩΝ κρασιού που παράγει μια παλιά οικογέ- Η επιβλητική είσοδος στο οινοποιείο, εδώ τικο, Αηδάνι, Μαυροτράγανο… οι τοπικές
νεια αμπελουργών; Υπάρχει κάποιο βασικό που όλα συμβαίνουν, ενισχύει το αίσθημα ποικιλίες είναι σήμερα διάσημες όχι μόνο
στοιχείο που να μένει αμετάβλητο στο πέ- της ξεχωριστής εμπειρίας. Αρχιτεκτονική γιατί προέρχονται από παλιά κλήματα 200
ρασμα του χρόνου; Ο Ματθαίος Αργυρός, πρωτοπορία, αλλά και αρμονική συνύπαρ- ετών, αλλά και γιατί καλλιεργούνται ακόμα
στην κορυφή της οικογενειακής επιχεί- παραδοσιακά με τη μέθοδο της κουλούρας
ρησης «Κτήμα Αργυρού», είναι εκείνος και έχουν εξελιχθεί σε ναυαρχίδες του συ-
που απομονώνει τις πιο ενδιαφέρουσες γκεκριμένου terroir. Σε αυτή τη δουλειά,
σκηνές από το χρονικό της εταιρείας και «Προτεραιότητά γίνεσαι ο ίδιος χορηγός των ονείρων σου.
παρουσιάζει τα αληθινά στιγμιότυπα της μας είναι να Ο Ματθαίος Αργυρός ακολουθεί τη δια-
ανάπτυξής της. Σαν ένας σκηνοθέτης, δρομή της οινοποιίας, βάζοντας πάντα
προβάλει με τον δικό του κινηματογραφι- αναδεικνύουμε ψηλότερα όρια από εκείνα που αντέχει.
κό τρόπο την περιπέτεια της αμπελουργί- τα αυθεντικά «Για παράδειγμα, όταν δοκιμάζω ένα νέο
ας μέσα στην οποία ζει. Πάνω σε αυτό το κρασί, αρχίζω αμέσως να σκέφτομαι πώς
νησί με την ηφαιστειακή γη, ο ίδιος έχτισε χαρακτηριστικά θα μπορούσα να το κάνω ακόμα καλύτερο.
την πορεία του σε απόλυτη σύνδεση με το κάθε ποικιλίας» Ένας οινοποιός, με τα κρασιά του, εκτίθε-
οινοποιείο. «Το “Κτήμα Αργυρού” είναι το ται στους οινόφιλους σε όλο τον κόσμο,
παλαιότερο οινοποιείο της Σαντορίνης. οι οποίοι αποτελούν μια μοναδική κοι-
Ιδρύθηκε το 1903 από τον προπάππου νότητα ανθρώπων που αναζητεί κρασιά
μου, αλλά η ιστορία της οικογένειας στην ξη με την παράδοση. Κάθε βήμα ολοκλη- με ιδιαίτερο χαρακτήρα και δεν ακολου-
καλλιέργεια του αμπελώνα και στην οι- ρώνει τον κύκλο της αλυσίδας. «Η σωστή θεί απαραίτητα τις διάφορες τάσεις του
νοποίηση πάει πίσω στο 1800». Εκείνος δουλειά στον αμπελώνα ολοκληρώνεται κρασιού». Χωρίς ίχνος κούρασης, εκείνος
εκπροσωπεί πια την τέταρτη γενιά οινο- με τη σωστή διαχείριση του σταφυλιού στο επισκέπτεται κάθε γωνιά της επιχείρησης.
ποιών και την όγδοη γενιά αμπελουργών οινοποιείο. Τα τελευταία χρόνια, το “Κτήμα Από τα αμπέλια στις εγκαταστάσεις, δίπλα
του κτήματος. «Πρακτικά, γεννήθηκα και Αργυρού” βρίσκεται σε νέες εγκαταστάσεις στα βαρέλια ή στους χώρους της υποδο-
μεγάλωσα μέσα στον αμπελώνα της Σα- στην Επισκοπή Γωνιάς, στην καρδιά του χής των επισκεπτών, οι δοκιμές και οι
ντορίνης. Είχα την τύχη να μάθω όλα τα ιδιόκτητου αμπελώνα, εκεί που παλιά προσπάθειες δεν σταματούν ποτέ. Όπως
μυστικά των αμπελιών δίπλα στον παπ- βρισκόταν η κάναβα της οικογένειας. Εί- κάθε οινοποιός, έτσι και ο ίδιος αφηγείται
πού μου, Ματθαίο Αργυρό, και τα μυστι- ναι ένα σύγχρονο οινοποιείο που πληροί με το προϊόν του ένα παραμύθι. Και θέ-
κά της οινοποίησης από τον πατέρα μου, τις πιο αυστηρές προδιαγραφές για την λει να το πει παρουσιάζοντας τη δική του
Γιάννη Αργυρό». παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών, αλήθεια. «Θα πρέπει το προϊόν να σέβεται
ενώ το κτίριο σχεδιάστηκε με απόλυτο τον καταναλωτή και να του παρουσιάζει με
η Διάχειριση τησ άριστειάσ σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και με ειλικρίνεια τη δική του όμορφη ιστορία.
Ο παραλήπτης των πολύτιμων εφοδίων υψηλά αισθητικά πρότυπα». Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός
είχε στα χέρια του σχεδόν ό,τι χρειαζόταν ότι με τα κρασιά μας “συμμετέχουμε” σε
για να συνεχίσει την παράδοση στα ποι- το ζητουΜενο σημαντικές στιγμές των ανθρώπων. Ιδι-
οτικά κρασιά. Το «Κτήμα Αργυρού» είναι τησ κάθάροτητάσ αίτερα, μάλιστα, όταν μας το εκφράζουν
μια επιχείρηση στον κλάδο του κρασιού Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρό- κιόλας, είναι πολύ συγκινητικό για εμάς.
που χαρακτηρίζεται από τη συνέπεια και νων, τα κρασιά τους δεν έχουν μείνει ίδια. Μην ξεχνάτε ότι για να μείνει ένα κρασί ‣
074 THE PRIVATE JOURNAL THE PRIVATE JOURNAL 075