Page 160 - PRIVATE JOURNAL 2020
P. 160

EXPERIENCE — Προορισμοσ                                                                                                                                                                                   EXPERIENCE — sPECIAL FEATURE



              ενώ μερικοί δακρύζουν.  Όπως αποχωρώ, κοιτάω ψηλά και βλέπω   Hess έχει χάρισμα να «διαβάζει» τη γη και να διυλίζει το δυνατό           Κ by Dolce&Gabbana            O οiκοΣ dolce&Gabbana Beauty πα-    καυτερής πιπεριάς, ένα συστατικό που
              ένα φωτεινό μπλε κουτί. Για μια στιγμή, οι αισθήσεις μου μπερδεύ-  από το αδύνατο. Έχτισε το Colomé από τα ψηλά προς τα χαμηλά                                        ρουσιάζει το Κ by dolce&Gabbana, το   σπάνια χρησιμοποιείται στην αρωματο-
              ονται. Αν ήταν άλλη μέρα, θα είχα δει τον ουρανό, μα οι αισθήσεις   μαζί με τη γυναίκα του, την Ursula. Σήμερα, την κληρονομιά του    άρσένιΚη                        νέο άρωμα που αποτυπώνει την ουσία   ποιία, ενώ στη βάση του κυριαρχούν οι
              μου είναι ακόμη με τον Turrell. Ένα κομμάτι μου αναρωτιέται,   συνεχίζει το εφευρετικό πνεύμα της θετής του κόρης, Larissa                                            του ανδρικού προτύπου, του άνδρα που   ζεστές ξυλώδεις νότες. Το καλοσμιλεμένο
              γιατί χρειάζεται να ζήσουμε τέτοιες θεατρικές απεικονίσεις της   Ehrbar, και του συζύγου της, Christoph.                                γοητέιά                       είναι βασιλιάς στην καθημερινότητά του.   γεωμετρικό σχήμα στο μπουκάλι δένει
              φύσης, για να εκτιμήσουμε τη δύναμή της. Όμως, το πραγματικό                                                                                                          Εκείνου που επιλέγει τον δικό του δρόμο,   αρμονικά με το περίτεχνο, χειροποίητο
              και το εξωπραγματικό λειτουργούν αρμονικά και παράλληλα.    ύΨομέτρο, ύΨομέτρο, ALTURA MAXIMA                                         Ένα άρωμα που εμπνέει           λατρεύει την οικογένειά του και τους φί-  στέμμα στο καπάκι. Κάθε στέμμα, με επι-
                                                                    Όταν φθάνουμε στην πύλη, ο οδηγός μάς ζητάει να μαντέψουμε                           και σαγηνεύει.             λους του, έχει σταθερές αξίες, μένει πιστός   χρύσωση 24 καρατίων, έχει την όψη της
                4ος Δρομοσ: ο Δρομοσ Πού Δέν ύΠάρχέι                έναν αριθμό από το 1 έως το 4. Ο Patrick χάνει, άρα θα ανοίξει                                                  στις ρίζες του και σέβεται την παράδοση,   φυσικής παλαίωσης, διακοσμείται με μπλε
              Μπορώ να μιλήσω μόνο για το πνεύμα αυτού του δρόμου. Δια-  την πύλη. Συνεχίζουμε ανηφορικά. Βλέπω με την άκρη του                                                     ενώ συγχρόνως αγκαλιάζει το μοντέρνο.   πετράδια, ενώ στην κορυφή δεσπόζει ως
              σχίζεται τόσο σπάνια, που οι ντόπιοι ψιθυρίζουν ότι στο τέλος   ματιού μου κάποια αμπέλια, αλλά μου ζητούν να κλείσω τα                                               Το άρωμα αποτυπώνει στιγμιαία την ιτα-  τρούλος, ένας λαζουρίτης. Κάθε πέτρα
              του βρίσκεται το ανύπαρκτο. Είναι μια ιστορία που τους αρέ-  μάτια. Όταν τα ξανανοίγω, περιτριγυριζόμαστε από κλήματα,                                                λική εξοχή, τον μεσογειακό μεσημεριανό   είναι μοναδική, λόγω της φυσικής διαδι-
              σει να διηγούνται, για να δώσουν μια τοπική νότα, με στοιχεία   που βρίσκονται πιο κοντά στον ουρανό από κάθε άλλο αμπέλι                                             ήλιο και τη φρεσκάδα των αρωμάτων της   κασίας σμίλευσής της. •
              από εξωγήινο και απόκρυφο τοπίο. Πρόκειται για τα τελευταία   στον κόσμο. Τι σημαίνει να μεγαλώνει ένα αμπέλι κοντά στον                                              γης, που απλώνονται στις δασώδεις εκτά-
              χιλιόμετρα που οδηγούν στα 10.200 πόδια, στον αμπελώνα   ουρανό; Πρακτικά, τα σταφύλια του φτιάχνουν κρασιά μεγάλου                                                   σεις των λόφων της Τοσκάνης. Μια ζεστή       ΠρωταγωνίςτΕς
              Altura Maxima, που είναι και ο ψηλότερος στον κόσμο. Στον   υψομέτρου. Είναι κοντά στον ουρανό, άρα βρίσκονται ψηλότερα                                               έκρηξη εσπεριδοειδών αναζωογονεί όλες    Εκπρόσωπος του νέου αρώματος,
              δρόμο αυτόν βλέπεις σκόνη, κάκτους ψηλότερους από το μπόι   από το επίπεδο ρύπανσης. Αυτά τα σταφύλια μεγάλωσαν στον                                                  τις αισθήσεις. Τα αρώματα του κίτρου       ο Ιταλός influencer Mariano
              σου, θάμνους και πάλι σκόνη που, όταν φυσάει, στριφογυρίζει.    καθαρό αέρα και τον δυνατό ήλιο. Έχουν χοντρή φλούδα, που                                             συνδυάζονται με τη φρεσκάδα του άρ-       di Vaio. Ο φωτογράφος Mariano
                 Μα, πώς πίστεψε κάποιος ότι αυτό ήταν καλό μέρος για   είναι καλό για ένα σταφύλι, επειδή προστατεύεται πιο αποτε-                                                 κευθου, την κεχριμπαρένια ζεστασιά του   Vivanco επέλεξε το γραφικό χωριό
                                                                                                                                                                                                                             Montepulciano στην Ιταλία, ενώ
              ένα αμπέλι; Είχα ξανακούσει την ιστορία της δημιουργίας του   λεσματικά και δίνει πιο συμπυκωμένη και πιο έντονη γεύση.                                               φασκόμηλου, τη δροσιά του γερανίου και   η μουσική επένδυση της καμπάνιας
              Colomé, αλλά δεν την είχα συνειδητοποιήσει. Ο Donald Hess,   Τα κρασιά που βγαίνουν από εδώ έχουν γευστικές νότες και                                                 την αναζωογονητική λεβάντα. Όλες αυτές     έχει την υπογραφή του Ennio
              του ομίλου Hess, καταφτάνει στην Αργεντινή σε αναζήτηση του   θρεπτικά συστατικά που δεν θα βρεις σε εκείνα που βγαίνουν                                              οι νότες πυροδοτούνται από τη σπίθα της          Morricone.
              καλύτερου κρασιού. Τον συνεπαίρνει η επίδραση του υψόμε-  σε χαμηλότερο υψόμετρο – και, σε σχέση με το Colomé, όλα τα
              τρου στο κρασί  - πιο πλούσιο, πιο γεμάτο, πιο συμπυκνωμένο,   κρασιά βγαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο. Χαίρομαι ιδιαίτερα
              διαφορετικό από όλα τα άλλα. Δοκιμάζει το κόκκινο κρασί που   όταν μας σερβίρουν ένα Lote Especial, κρασί που προορίζεται
              βγάζει η περιοχή και δεν του αρέσει. Όμως, στο σκούρο μαυρο-  μόνο για τους επισκέπτες, καθώς δεν μπορείς να το αγοράσεις
              κόκκινο χρώμα του, διακρίνει προοπτικές. Λίγο αργότερα, έχει   και να το πάρεις μαζί σου. Δοκίμασα. Αυτό εδώ είναι βαθύ -σχε-
              ήδη αποφασίσει να ξεκινήσει τον δικό του αμπελώνα, επιλέγο-  δόν μαύρο- κόκκινο, πλούσιο και φρέσκο, στιβαρό και θαυμά-
              ντας αυτό το σημείο, ακριβώς εδώ, μεταξύ κάκτων και βράχων.   σιο. Μπορεί να μη γνωρίζω τις κατάλληλες λέξεις οινογνωσίας,
              Ψάχνει με την ομάδα του να διυλίσει νερό. Τον αποκαλούν τρελό,   αλλά αυτό ήταν που ένιωσα. Ο οινοποιός του Colomé, Thibaut
              αλλά εκείνος συνεχίζει για μέρες. Οι ντόπιοι συνεχίζουν να τον   Delmotte, έχει εμπειρία στη γαλλική οινοποιία, όμως εδώ το
              λένε τρελό. Μέχρι που βρίσκει νερό, σαν από θαύμα. Ο Donald   υψόμετρο προσδίδει κάτι ακόμα, που κανένα γαλλικό κρασί δεν
                                                                    μπορεί να αποκτήσει… Πίσω στο Estancia, γιορτάζουμε την 4η
                                                                    Ιουλίου, ψήνοντας με τον αργεντίνικο τρόπο, με ένα μπάρμπε-
                                                                    κιου που λέγεται asado. Πλέον, εκτιμώ το αργεντίνικο κρασί
                                                                    ακόμα περισσότερο, επειδή είναι απίστευτο σε συνδυασμό με
                                                                    τα τοπικά πιάτα με κρέας.

                                                                             τιΠοτά Δέν τέλέιωσέ άΚομη
                                                                    Δυστυχώς, έρχεται η ώρα να κατεβούμε το βουνό προς το αε-
                                                                    ροδρόμιο. Ο δρόμος απόκρημνος, ο οδηγός μας προσεκτικός κι
                                                                    εμείς σιωπηλοί. Κάποια στιγμή, ο οδηγός σταματά και μας λέει
                                                                    να κοιτάξουμε πίσω από τη γωνία.  Βγαίνουμε από το αυτοκίνη-
                                                                    το και η εκκλησία Capilla San Rafael στέκει κουρνιασμένη στη
                                                                    μέση του πουθενά. Επιστρέφοντας, βλέπω τη γραμμή που έχουν
                                                                    τα σύννεφα. Εμείς στεκόμαστε πιο ψηλά από αυτά. Τα πόδια
                                                                    μας πατούν το έδαφος, αλλά τα χέρια μας αγγίζουν τον ουρανό.
                                                                    Μόλις βιώσαμε  το αληθινό νόημα αυτής της περιπέτειας. •

                           Patricia Garcia-Gomez
                   Η καλλιτέχνις μεικτών τεχνικών διασχίζει τη βορειοδυτική   * Ο James Turrel είναι διάσημος εν ζωή Αμερικανός
                    Αργεντινή φτάνοντας πιο κοντά στον ουρανό από κάθε   εικαστικός, που χρησιμοποιεί το τεχνητό φως σε έναν χώρο
                              άλλη στιγμή στη ζωή της.                              ως κύριο καλλιτεχνικό μέσο.




             158                                        THE  PRIVATE  JOURNAL                                                                                                              THE  PRIVATE  JOURNAL                                       159
   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165