Page 172 - PRIVATE JOURNAL 2020
P. 172

EXPERIENCE — sPECIAL FEATURE


                                                                                                                                                           M                        την ωρίμανση, τα αρώματα, την ανάμειξη,   που βρισκόμαστε;
                                                            Colin SCott                                                                                                             μέντοράς μου, Jimmy Lang, με δίδαξε   κλίμα παίζει ρόλο στον τρόπο που πίνουμε
                                                                                                                                                                                                                        το ουίσκι. Αλλάζει ανάλογα με το σημείο
                                                                                                                                                                                    τα πάντα γύρω από  τη μαγεία του ουίσκι,
                              ΘέμάτοφύλάΚάσ                                                                                                                                         τα διαφορετικά βαρέλια. Καθόμασταν επί   κλίμα πίνουν ουίσκι, επίσης. Ουσιαστι-
                                                                                                                                                                                                                            Όχι, είναι ο ίδιος. Χώρες με ζεστό
                                                                                                                                                                                    ώρες μελετώντας δείγματα και συζητώ-
                                                                                                                                                                                    ντας… Ο Jimmy αποσύρθηκε τον Δεκέμ-
                                                                                                                                                                                                                        κά, σημειώνουμε την ίδια επιτυχία, τόσο
                                                   γέύσησ                                                                                                                           βριο του 1988 κι εγώ πήρα τη θέση του   το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα, ακόμα
                                                                                                                                                                                                                        κι αν υπάρχουν διαφορές στη γευστική
                                                                                                                                                                                    Master Blender τον Ιανουάριο του 1989.
                                                                                                                                                                                        Τι χαρακτηρίζει έναν Master Blender;
                                                                                                                                                                                                                        παράδοση κάθε λαού. Κάποιοι προσθέ-
                                                                                                                                                                                        Η καλή μύτη. Τίποτε άλλο. Αναζητάμε   τουν σόδα και άλλοι απολαμβάνουν στη
                                       Ο Custodian master Blender μάς μυεί στην τέχνη                                                                                               μια καλή μύτη, άνω του μέσου όρου, και   λιακάδα ένα ψηλό ποτήρι γεμάτο σκοτσέ-
                                  του blending, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε                                                                                            ακολουθεί η εκπαίδευση για την οποία   ζικο ουίσκι με πάγο.
                                                                                                                                                                                    απαιτούνται οκτώ με δέκα χρόνια.
                                                                                                                                                                                                                            Πρόσφατα, έχουν προστεθεί και οι γευ-
                                    κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ένας                                                                                                 Τα αδέρφια James και John Chivas   στικοί συνδυασμοί του με φαγητό. Ποια είναι
                                              πρεσβευτής του σκωτσέζικου ουίσκι.                                                                με αφορμH τη διοργάνωση, για πρώτη   παρήγαγαν πάντα παλαιωμένο ουίσκι και   η γνώμη σας ως Master Blender σε αυτή
                                                                                                                                                φορά στην Ελλάδα, της εκδήλωσης για   υπήρξαν πρωτοπόροι στην τέχνη της ανά-  την εξέλιξη;
                                                        Συνέντευξη ΈλςΑ ςόϊμόίρη                                                                την εμπειρία του blending, Chivas – The   μειξης τον 19ο αιώνα στη Σκωτία. Ποιο   Οι συνδυασμοί (pairing) είναι τέλειοι.
                                                                                                                                                Blend, ο Custodian Master Blender του   είναι το χαρακτηριστικό του brand σήμερα;   Ουσιαστικά, χρειάζεται κάποιος να μελε-
                                                                                                                                                Chivas Regal μάς οδηγεί σε πρωτόγνωρες   Μπορεί για τους ανθρώπους η ηλικία   τήσει τη γευστική ένταση ενός ουίσκι.
                                                                                                                                                γευστικές λεωφόρους. Ο άνθρωπος, που                                    Με θαλασσινά, κοτόπουλο και ψάρι, θα
                                                                                                                                                δημιούργησε το 1997, το Chivas Regal 18                                 χρειαστείς ένα ελαφρύτερο single malt
                                                                                                                                                Year Old και το 2007, το Chivas Regal 25                                όπως το Chivas 12. Με κόκκινο κρέας
                                                                                                                                                Year Old, μεγάλωσε κοντά στα αποστακτή-    «η καλη μυτη                 ένα Chivas 18, που είναι πιο πλούσιο, και
                                                                                                                                                ρια των νησιών Όρκνεϊ της Σκωτίας, σε ένα   χαρακτηριζει εναν           με τυριά ή καφέ το Chivas 25. Ο κανόνας
                                                                                                                                                οικογενειακό περιβάλλον με μακρόχρονη                                   είναι να φέρεις κοντά παρόμοιες γευστι-
                                                                                                                                                παράδοση στην παραγωγή σκωτσέζικου       master blender,                κές οξύτητες.
                                                                                                                                                ουίσκι, που καθόρισε υποσυνείδητα και     ενω απαιτειται                    Ποια υπήρξε η στιγμή που νιώσατε πε-
                                                                                                                                                τη μελλοντική του πορεία.                                               ρήφανος στην πορεία σας;
                                                                                                                                                   Τι ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέ-  εκπαιδευση οκτω                   Μάλλον υπήρξαν πολλές, αλλά ίσως
                                                                                                                                                ρον σας, παρακολουθώντας τον πατέρα σας   εως δεκα χρονων»              ξεχωρίζω τις στιγμές που ταξιδεύω στο
                                                                                                                                                να ασχολείται με το ουίσκι;                                             εξωτερικό και συναντώ ανθρώπους που
                                                                                                                                                   Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής σε                                     μου λένε ότι το αγαπημένο τους ποτό πα-
                                                                                                                                                ένα αποστακτήριο κι εγώ περνούσα από                                    ραμένει το Chivas 18.
                                                                                                                                                εκεί για να μιλήσω με το προσωπικό, να   να μην έχει σημασία, αλλά για το ουίσκι   Πώς πίνετε εσείς το ουίσκι σας;
                                                                                                                                                δω τι έκαναν και πώς σκέφτονταν. Ήταν   παίζει σημαντικό ρόλο και υπήρξε βασι-  Μισό-μισό με νερό. Όχι πάγο, μόνο νε-
                                                                                                                                                υποσυνείδητες πράξεις, αλλά ήδη μάθαινα   κό κομμάτι της βιομηχανίας για πολλά   ρό. Ο πάγος είναι καλός για τα θερμότερα
                                                                                                                                                για το ουίσκι.                      χρόνια. Ασχολούμαστε ουσιαστικά με την   κλίματα. Κάποτε μου είπε ένας πελάτης
                                                                                                                                                   Υπήρχε η προσδοκία να ακολουθήσετε   ωρίμανση και κάθε φορά καταλήγουμε σε   ότι του αρέσει να βάζει δύο παγάκια και να
                                                                                                                                                την οικογενειακή παράδοση;          μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Ακόμα   περιμένει, μέχρι να λιώσουν λίγο. Κι εγώ
                                                                                                                                                   Μετά το σχολείο, ακολούθησα σπου-  και αλλάζοντας ελάχιστα τις αναλογίες…     του απάντησα: «γιατί δεν βάζεις ένα και
                                                                                                                                                δές λογιστικών στο Εδιμβούργο. Ωστόσο,   Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να   λίγο νερό; Τότε μπορείς αμέσως να δοκι-
                                                                                                                                                μου φάνηκε βαρετός ο συγκεκριμένος δρό-  απολαύσεις το Chivas; Υπάρχουν συγκεκρι-  μάσεις». Ξέρετε πώς αντέδρασε; Μου είπε
                                                                                                                                                μος και ξεκίνησα να αναζητώ αντικείμενο   μένοι κανόνες;                ότι δεν το είχε σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε. •
                                                                                                                                                εργασίας σε άλλον τομέα. Σύντομα, πέρασα   Κάθε άνθρωπος επιλέγει έναν δια-
                                                                                                                                                στη βιομηχανία του ποτού.           φορετικό τρόπο. Στο τέλος της ημέρας,      chivaS – the Blend
                                                                                                                                                   Υπήρξατε «μαθητής» του περίφημου   δεν είναι η παράδοση ή η πολυτέλεια που    to Chivas πρεσβεύει ότι είναι καλύτερο να
                                                                                                                                                Master Blender Jimmy Lang. Τι θυμάστε   μετράνε, αλλά η προσωπική προτίμηση.   συνδυάζεις πολλά. Κι αυτό ισχύει τόσο στη
                                                                                                                                                από εκείνη την περίοδο;             Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι δεν    ζωή όσο και στο σκωτσέζικο ουίσκι. Με
                                                                                                                                                   Στην αρχή ήμουν στο διοικητικό κομ-  έχουν δοκιμάσει ποτέ αραιωμένο ουίσκι.   άλλα λόγια, ο ιδανικός συνδυασμός πολλών
                                                                                                                                                                                                                           διαφορετικών στοιχείων είναι αυτός που
                                                                                                                                                μάτι ως μάνατζερ, αλλά γρήγορα πέρα-  Δεν γνωρίζουν τι προσδίδει η προσθήκη   φέρνει την επιτυχία. to Chivas συνδυάζει τα
                                                                                                                                                σα στο τμήμα εμφιάλωσης. Από εκεί οι   νερού σε αυτό.                     καλύτερα malt και grain ουίσκι και η γκάμα
                                                                                                                                                blenders, από το κομμάτι της ανάμειξης,   Καθώς το Chivas Regal είναι δημοφι-  του αποτελείται από διαχρονικές, κλασικές
                                                                                                                                                μου ζήτησαν να δουλέψω μαζί τους. Ο   λές σε πολλές χώρες, αναρωτιέμαι αν το   εκφράσεις, καθώς και σύγχρονες καινοτομίες.




             170                                        THE  PRIVATE  JOURNAL                                                                                                              THE  PRIVATE  JOURNAL                                       171
   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177